Kültür Sanat

2022 Prometheus Ödülü Will McCarthy'ye verildi

Liberter bilimkurgu alanında verilen 2022 Prometheus Ödülü'nün sahibi belli oldu. ABD’nin köklü edebiyat ödüllerinden Prometheus’ta bu sene ödüle layık görülen isim Wil McCarthy olarak açıklandı.

2022 Prometheus Ödülü Will McCarthyye verildi

İlk defa 1979 yılında bilimkurgu yazarı L. Neil Smith tarafından düzenlenen, 1982’de ise organizasyonu The Libertarian Futurist Society’ye (Liberter Fütürist Derneği) geçen ödüller; “liberter bilimkurgu” türünde kaleme alınmış eserlere veriliyor.

Bilimkurgu edebiyatının alt türlerinden olan liberter bilimkurgu, kişisel özgürlüğe vurgu yapan eserleri kapsıyor.

2022 Prometheus Ödülü Kazananı Will McCarthy Oldu

The Libertarian Futurist Society, 2021 yılında yayımlanmış özgürlük yanlısı çalışmaları ödüllendiren En İyi Roman Ödülü’nü Rich Man’s Sky adlı eseriyle Will McCarthy’ye layık gördü.

Ödülde finale kalan diğer eserler şu şekilde sıralanmıştı:

Between Home and Ruin – Karl K. Gallagher
Seize What’s Held Dear – Karl K. Gallagher
Klara and the Sun (Klara ile Güneş) – Kazuo Ishiguro
Should We Stay or Should We Go –  Lionel Shriver

Bununla birlikte “Liberter temalara sahip klasik bir bilimkurgu veya fantazi eserinin tanınmasına katkı sunmak için verilen” En İyi Klasik Kurgu dalında Onur Listesi Ödülü’nün kazananını da açıklandı. Robert Heinlein, Citizen of the Galaxy eseriyle Onur Listesi’ne giren yazar oldu.

Bu yıl Onur Listesi için değerlendirilen klasik eserler ise şu şekildeydi:

That Hideous Strength – C.S. Lewis
Circus World – Barry B. Longyear
The Trees – Rush

The Libertarian Futurist Society derneğinin oylarıyla seçilen ödüller bu sene 42. defa gerçekleştirilmiş oldu. Ağustos ayının sonunda daha önce Prometheus Ödülü kazanmış Travis Corcoran ve F. Paul Wilson’ın sunuculuğunu üstleneceği çevrim içi bir etkinlik de düzenlenecek.

Prometheus Ödülü’ne Layık Görülen Wil McCarthy Kimdir?

55 yaşındaki Amerikalı bilimkurgu yazarı Wil McCarthy daha önce herhangi bir eseriyle Türkçeye kazandırılmamıştı. Yazarın Rich Man’s Sky dışında Antediluvian, Bloom, Murder in the Solid State ve Flies from the Amber gibi romanları ve The Queendom of Sol adını taşıyan dört kitaptan oluşan bir serisi bulunuyor. Will McCarthy aynı zamanda öykü ve kurgu dışı çalışmalarıyla tanınıyor.

Yazar, hâlihazırda Galileo Shipyards’ta baş teknoloji sorumlusu olarak görev alıyor.

Devrim Beyaz - kayiprihtim.com

Yorumlar