Kültür Sanat

2017 Ruhi Su Şiir Ödülü İsmail Mert Başat'ın

İSTANBUL (AA) - İlk kez geçen yıl verilen "Ruhi Su Şiir Ödülü"nün bu yılki kazananı, Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği'nde yapılan basın toplantısında açıklandı.Cevat Çapan...

2017 Ruhi Su Şiir Ödülü  İsmail Mert Başatın

 İlk kez geçen yıl verilen "Ruhi Su Şiir Ödülü"nün bu yılki kazananı, Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği'nde yapılan basın toplantısında açıklandı.

Cevat Çapan başkanlığında toplanan Ruhi Su Şiir Ödülü Seçici Kurulu, İsmail Mert Başat'ı, "Külde Kor İzleri" kitabından dolayı ödüle layık gördü.

Açıklamayı yapan şair, yazar ve çevirmen Çapan, 1985'te hayatını kaybeden Ruhi Su'nun kültür mirasını yeni insanlara ulaştırmak amacıyla verilen ödülün, geçen yıl "Kemik İnadı" kitabıyla Asuman Susam'a takdim edildiğini hatırlattı.

Çapan, 2016-2017 yıllarında ilk kez yayımlanan şiir kitapları arasından seçim yapıldığına işaret ederek, adayların şairin veya yayıncısının herhangi bir başvurusu olmaksızın değerlendirmeye alındığı bilgisini verdi.

- "Gönlümüz çok rahat"

Jürinin isabetli kararlar aldığını aktaran Çapan, İsmail Mert Başat'a verilen ödülün gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

"Şiirin dilini ve yapısını, insanlık tarihinin köklerinden itibaren yoklayıp tarihsel ve mekansal bir toplamdan süzerek kurduğu bir şiir diliyle yazması, şiirini, dünyanın tüm sömürülen ve ezilenlerinin özgürleşeceği kardeşçe bir varoluş coşkusuna adaması, kalemini yarım yüzyıldır, her türlü zulme ve tahakküme karşı direnci yeniden üretmek için kullanması ve tutumunu hep şiir estetiğinin içinde kalarak, direnme estetiğinin zenginleşmesine katılarak sürdürmesi nedeniyle İsmail Mert Başat'ın, 'Külde Kor İzleri' kitabını oybirliğiyle 2017 Ruhi Su Şiir Ödülü'ne değer bulduk."

Cevat Çapan, Başat'ın sadece şiirleriyle değil, yazılar ve eleştirileriyle de tanındığını vurgulayarak, "Türkiye'de yayımlanan bütün şiir kitaplarını okumak mümkün değil. Belli bir tecrübeyle aday olabilecek kitapların yaklaşık 100 tanesini okuduk sanırım. İsmail Mert Başat, bu alanda çok olumlu işler yapan bir arkadaşımız. O yüzden gönlümüz çok rahat." diye konuştu.

Ruhi Su Şiir Ödülü Seçici Kurulu, Çapan'ın yanı sıra Ahmet Telli, Latife Tekin, Hüseyin Ferhad, Asuman Susam, Haydar Ergülen ve Mehmet Gözen'den oluşuyor.

"2017 Ruhi Su Şiir Ödülü" 21 Ekim'de Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde düzenlenecek etkinlikte İsmail Mert Başat'a takdim edilecek.

- İsmail Mert Başat kimdir?

İstanbul'da 1945'de doğan şair ve yazar İsmail Mert Başat'ın ilk yazısı Mayıs 1960'da yayımlandı. Oyuncu, yazar ve yönetmen kimliğiyle tiyatroyla da ilgilenen Başat'ın şiirleri, öyküleri, denemeleri ve politik yazılarıyla, başta Türkiye Yazıları olmak üzere pek çok dergi ve gazetede yer aldı. İsmail Mert Başat, 2014 Antalya Altın Portakal Şiir Ödülü etkinliğinin Onur Konuğu olurken, şiirlerini "Vira!" ve "Geyik ve Yolcu", öykülerini de "Kanatlarını Yitirmiş Uçan Atın Tutkusu" ve "Düşüş" kitaplarında topladı.

"Sarhoş Orman" eseri 1966'da sahneye taşınan İsmail Mert Başat'ın denemeleri ise "Kendime, Sana, Toprağa ve Gökboşluğa", "İtiraz Yazıları", "Buyruk ve İtaat" ve "Gökyüzünden Başka Sınır Yok" kitaplarında yer alıyor.

Yorumlar