Kültür Sanat

13. İstanbul Edebiyat Festivali başladı

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin organize ettiği 13. İstanbul Edebiyat Festivali, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) açılış programıyla başladı.

 13. İstanbul Edebiyat Festivali başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sultanbeyli Belediyesinin desteklediği festival, bu yıl Türk edebiyatının önemli isimleri arasında yer alan mütefekkir, şair ve yazar Sezai Karakoç anısına düzenleniyor.

Festivalin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Sezai Karakoç'un anıldığı bir festivalde olmanın gururunu yaşadığını belirterek, "Hangi asırda olursa olsun gök kubbede sorulmamış soru, verilmedik cevap kalmamıştır. İnsanoğlu binlerce yıllık serüveninden bu yana kainata ve insana dair her ne soru varsa sormuş ve düşünmüştür." dedi.

Prof. Dr. Nabi Avcı, bu festivalle gençlerin Sezai Karakoç'u daha iyi tanıyacaklarını ifade ederek, "Geriye dönüp baktığımda Sezai Karakoç'u ilk tanıyışımın 50 yıldan fazlaya uzandığını hatırlıyorum. Babıali'de Sabah gazetesinde 'Sütun' başlığıyla yazdığı yazılarla tanıdım." dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı 13. İstanbul Edebiyat Festivali'nin İstanbullulara bir edebiyat bayramı olarak her sene yapıldığına dikkati çekerek, SezaiKarakoç'un eserlerini yeni nesillerle buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, Sezai Karakoç'un hayatını anlatan belgesel gösterimi ile şair ve sunucu İbrahim Sadri'nin, Karakoç’un şiirlerini okuduğu bir dinleti gerçekleştirildi.

Mehmet Erdoğan "SezaiKarakoç'un Düşünce Ufukları", Mustafa Kirenci "Sabah Yıldızı", Prof. Dr. Münire Kevser Baş "Diriliş'in Yapıtaşları" ve Doç. Dr. Gökhan Tunç "Çağdaş Mesnevinin Peşinde" isimli eserleriyle ödüle layık görüldü.

Festival kapsamında şiir dinletilerinin yanı sıra "Türk Şiirinin Hızırı: Sezai Karakoç", "Sezai Karakoç'la Aynı Çağda Yaşamak", "SezaiKarakoç ve Diriliş Gençliği", "Bir Gençlik Önderi olarak SezaiKarakoç", "Sezai Karakoç Düşüncesinin Odağındaki Kavram Üçlüsü: Şehir-Kimlik ve Medeniyet", "Hikmetin Burcunda Bir Şair: Sezai Karakoç" ve "Sezai Karakoç'tan Bize Kalanlar"ın bulunduğu birçok söyleşi yapılacak.

Yorumlar