Kurgulardaki cilveler...

14 Şubat 2022 Pazartesi
Kurgulardaki cilveler...
Kurgulardaki cilveler...

Kurgulardaki cilveler ve süper ego: Gardiyana belge sunmak

Bilirsiniz kitaplarda, filmlerde ya da dizilerde hepimizin içinin gittiği sahneler, gelişmeler ve sonuçlar vardır. Mesela birbirlerinden hoşlanan iki insan, bir araya gelmelerine engel teşkil edecek içsel ya da dışsal durumlar varken kaderin ufak ya da büyük cilveleriyle birden ortak olarak çalışmak zorunda kalırlar. İçte aşık, dışta kavgalı çiftler asansöre binerler ve aletin birden arıza yapması sonucu saatlerce baş başa saatler geçirirler. Toplumsal durumlar gereği bir araya gelemeyecekler korkunç bir fırtınada bir mağarada mahsur kalır. Örnek çok ama aklıma ilk gelen: Harry Potter 4. Sınıfta şampiyon olduğu ve Noel Balosu’nu ilk dansla açacağı için bir kıza (sevdiği kıza) çıkma teklif etmek zorunda kalır. Leap Year filminde baş karakterler tam da birbirlerinden hoşlanmaya başlamışken ve içlerinden biri nişanlı iken, yollarda mahsur kalırlar ve oda kiralayan bir taşralının yanına sığınabilmek için evli numarası yapar, hatta ikna edici olabilmek için öpüşürler. Dirty Dancing filminde Baby, hoşlandığı adama yaklaşamaz çünkü dans etmeyi bilmez ama adamın partneri rahatsızlanınca yarışma için Baby ile partner olmak durumunda kalır.

Özellikle romantik komedilerde ya da epik kurgularda kullanılan bu cilvelerin amacı bir yerde baş karakter(ler)i “ahlaksızlıktan” koruyarak arzusuna kavuşturmaktır. Mesela Harry Potter, kitabın kurgusu gereği temiz ve saf kalbe sahip bir çocuk olarak lanse edilmek zorunda olduğu için 14 yaşında iken arzuları depreşmiş, seksüel gelişiminin zirvesinde bir ergen olmasına izin verilmez, onun yerine kurguya “çıkma teklif etmeyi zorunluluk kılacak bir cilve” eklenir. Hem Leap Year'da hem de Dirty Dancing'de taraflardan bir tanesi (DD'de Baby, LY'da Declan) arzuladıkları insanı o an birlikte olduğu partnerden ayırmak, rekabete girmek, hırs ve tutku gibi negatifliklerden (!) arındırılmış ama yine de bazı cilvelerle arzularına kavuşturulmuşlardır. Romantik komedilerde genelde karakterler sonunda “gerçek aşk”a sahip olacakları için, ona layık olabilmeleri açısından yine "ahlaksızlık"tan, insani çelişki ve çatışmalardan, başımıza iş açan itkilerimizden temizlenir, çeşitli cilvelerle öpüştürülür, birlikte yatağa sokulur, hatta evli gibi davranmaya itilirler.

Tam da bu sahneler bizim içimizi müthiş gıdıklar, heyecanlandırır ve bizi gülümsetirler çünkü içimizdeki mahpusa hitap ederler. Hepimiz içimizde süper egonun baskısını taşırız: her arzuladığımızla yatmaz, her istediğimizi yemez, her çekildiğimiz yere gitmeyiz çünkü uymamız gereken içsel veya toplumsal bir kalıp, kurallar ve aşmamamız gereken sınırlar vardır. İşte süper ego o sınırlardaki gardiyandır. Ancak kurgulardaki bu cilveler o gardiyana “geçmem lazım çünkü” deyip bir mazeret belgesi, üst görevlendirme, yüksek otorite (yani hayat) imzalı bir form sunuyor gibidirler ve bu incelikli katakulli, hapishaneden kaçışı, kısa süreli de olsa, sağlayan bu zeki plan, bizi mest eder.

Ancak kurguların işte en sahte tarafı da budur. Hatta bu cilvelerle konuyu ne kadar götürüyorsa, diyebiliriz ki kurgu o kadar sorunludur çünkü gerçeklikten uzaktır. Gerçek hayatta hapishaneden çıkmak için elimize bol yetkili, premium geçişli belgeler sık sık düşmez hatta ufacık biletçikler bile nadiren gelir. Gerçek hayatta insan kendisini şeytanlarıyla kabul etmeyi öğrenmeli, risk alabilmeli, bu tip kurgularda kaçınılan o "ahlaksızlığa" gerektiğinde baş aşağı düşebilmeli ve günün sonunda kendini affetmenin, kendisiyle buluşabilmenin bir yolunu, yine bulabilmelidir.

Bu yüzden cilvesi bol kurgular her ne kadar insanın içini fokurdatsa da günün sonunda kişisel gelişime, olgunluğa ve şahsi yüzleşmeye hiçbir katkı sağlamıyor bu yüzden de kolay unutuluyor. Bizi yine bizim acıklı ruhumuzla, derdi bitmez başımızla, ontolojik bulantılarımızla birlikte kucaklayan, bizi böyle kabul eden kurgular, yani gerçekten bizi anlatan filmler, hikayeler, romanlar yaşama daha bir kuvvetle bağlıyor.

Caput Draconis - mistikalem.com

Prof. Yaşam Koçu, NLP ve Öğrenci Koçluğu
Usui-Kundalini Reiki II
Seans/iletişim: w.erleichda@gmail.com

www.youtube.com/user/thejenrachelblack