Harry Potter serisinde astroloji ve tarot

22 Aralık 2021 Çarşamba
Harry Potter serisinde astroloji ve tarot
Harry Potter serisinde astroloji ve tarot

Harry Potter her ne kadar büyücüler dünyasını yani okült olanı konu alan bir kitap olsa da okültizmin başlıca konularından sayılan astroloji ve tarot, kitapta pek geçmez. Aksine Hermione Granger, Profesör McGonagall, Profesör Dumbledore, Ron Weasley ve Harry Potter karakterleri tarafından her konusu geçtiğinde “büyünün en uzak dalı”, “yalan”, “şarlatanlık” olarak değerlendirilirler. Astroloji ve tarotu kitapta savunan tek kişi Profesör Trelawney’dir ancak o da yalancı ve beceriksiz bir kâhine olarak resmedildiğinden bu bilgiye pek güvenilmez.

Ama gerçekten Hogwarts dünyasında astroloji ve tarot safsata olarak mı verilmiştir?

“Mars bu gece pırıl pırıl”

Seride ilk astrolojik kehanetle 1. kitapta, at-adamlar vasıtasıyla tanışırız. Voldemort’un yasak Orman’da tek boynuzlu at peşinde olduğu gece, at-adamlar Harry ve yanındakilerin dikkatini Mars’a çekmeye çalışmış, durmuş bir savaşın tekrar başlaması ile ilgili bir kehanette bulunmuşlardır.

Verilen tarihte Mars kendi burcunda yani Koç’tadır, dolayısıyla en güçlü olduğu konumdadır. Aynı zamanda retro olan Oğlak’ta transit yapan Uranüs’ten kare almaktadır. Oğlak düzen ve sistemi temsil eder, Uranüs’ün retro olması ise mevcut işleyen sistemin değişmesi ve düzenlenmesi gerekliliğine. Mars’ın bu gezegene karesi ise bunun bir savaşla, kan akıtmayla, cinayetle başlayacağının adeta sinyallerini vermektedir ki nitekim seri boyunca öyle de olmuştur. Kurulu büyücü düzeni geçicidir: Voldemort geri dönecektir ve döndüğünde kırılgan barışı yok eder, ta ki yerine yenisi, daha farklı kurulana kadar.

“Satürn etkisi altında doğduğun kesin çocuğum!”

4. Kitapta Harry ve Ron Kehanet dersinde ilk kez astroloji görmeye başlarlar ve Profesör Trelawney hiç vakit kaybetmeden en sevdiği malzemesi Harry üzerine çabuk ve isabetli yorumlar yapmaya çalışarak Harry’nin Satürn etkisi altında, yani Aralık-Ocak’ta doğduğunu ima eder. Bu yanlıştır, Harry 31 Temmuz doğumludur ancak Potter’ın astrolojik haritasına baktığımızda ağır Satürn etkisini yine de görürüz. Harry Potter’ın astrolojik haritasında Satürn ile Ay karşıtlığı vardır. Ay astrolojide anneyi, yuvayı, güveni, aileyi temsil eder ve Satürn/Ay sert kontakları bazen kişiye erçekten de erken yaşta aile kaybı, aile sorumluluğunu almak zorunda kalmak, yalnızlık gibi etkiler verebilir. Dolayısıyla Trelawney’in astrolojik çıkarımı çok da yanlış değildir!

“Ne kadar karıştırırsam karıştırayım- kuleye düşen yıldırım!”

Son olarak 6. Kitapta yine Trelawney’in tarot kartlarına bakıp koridorda kendi kendine konuşurken Harry’nin kulak misafiri olduğu birkaç kelime duyarız: kuleye düşen yıldırım. Bu tanım tarot destesinden bir büyük arkana kartı olan Kule kartına işaret eder. Kule kartı beklenmedik, önlenemez, kadersel ve yıkıcı olayları, ani iktidar, kontrol, refah ve koruma kaybını anlatır. Bu tarot yorumundan kısa bir süre sonra Dumbledore her anlamda iktidarından edilir ve hem Harry hem de büyücü dünyası en büyük desteğini, koruyucusunu, refah sebebini aniden ve acı bir biçimde kaybeder. Karanlık güçler, iyicil güçlerin liderini tahtından etmiş, Hogwarts’ı ele geçirmiş olur böylece.

Görüldüğü gibi her ne kadar karakterlerin ağzından farklı bir portre çizse de J.K. Rowling o kadar da astrolojiye ya da tarota yabancı değildir. Aksine tüm seride bu iki okült alanı yer yer, çok da isabetli biçimde kullanmıştır. Zaten asaların son anası ve yaratıcısından biz de daha az mistik bir yaklaşım beklemezdik!

Caput Draconis - mistikalem.com

Prof. Yaşam Koçu, NLP ve Öğrenci Koçluğu
Usui-Kundalini Reiki II
Seans/iletişim: w.erleichda@gmail.com

www.youtube.com/user/thejenrachelblack