Ali Rıza Bayzan Ali Rıza BayzanSufi ile Terapist

Hangi tartışma kazanılır ki?

22 Şubat 2023 Çarşamba
Hangi tartışma kazanılır ki?
Hangi tartışma kazanılır ki?

Tartışmayı çok severdim lise yıllarında. Yıl 1985 üniversite 1'de hem bol tartışmayla geçmişti bendeniz için. Tartışmaların yelpazesi çok genişti Ankara Siyasal'da; Marxist arkadaşlarla tartışmaların yanı sıra Tasavvuf'u İslam dışı sayanlarla da harareti yüksek tartışmalarımız oluyordu.
Tartışmaların bana yararı da oluyordu, kütüphaneme alıp da henüz okumayı başlamadığım birçok kitabı tartışmalardan sonra bir solukta okuduğumu hatırlıyorum. Tasavvuf, İlahiyat, Liberalizm, Marxizm ve Felsefe üzerine okumalarımda da doping etkisi yapmıştı bu tartışmalar.

Üniversitenin o fırtınalı ortamının etkisiyle 1'i 2'ye geçtiğim yaz 30 civarında kitap okumuştum. Birkaç tanesi devrimci etki yapmıştı zihin dünyamda. Bunlardan biri Dale Carnegie'nin Dost Kazanmak ve İnsanlar Üzerinde Tesir Yapmak Sanatı adlı kitabı idi. Kitabın çevirmeni de usta bir isimdi Ömer Rıza Doğrul.

Dale Carnegie, bizim kuşak için sahici bir iletişim sanatçısıydı. Carnegie'den çok şey öğrenmiştim gündelik yaşamıma yön veren. Bunlardan biri "Tartışma kazanılmaz" ilkesiydi. Çok tartışmaya girmiş biri olarak bunu zaten yaşıyordum ama ikna olmuyordum, Carnegie sayesinde ikna olmuştum.

Tartışmada galip gelirseniz karşı tarafın kalbi kırılıyor sizin görüşlerinize daha keskin tavır alıyor. Mağlupsanız zaten mağlupsunuz:)) Çoğunlukla tartışmadaki her taraf kendini galip ilan ediyordu, sonuçta kimse kimseyi ikna edemiyordu.

Tartışmak tartmak kökünden geliyor, doğruyu-yanlışı, eksiği-fazlayı tartmak gerekiyor tartışmada; ama uygulamada hiç de böyle olmuyor. Kavgada yumruk sayılmaz hesabı sadece salvolar geliyor tartışmalarda, amaç doğruyu bulmak, doğruya yaklaşmak falan değil, karşı tarafa üstünlüğünü kabul ettirmek sadece.

Tartışmak da bir alışkanlık, kurtulmak kolay değil. Üniversite ikinci sınıf boyunca mücadele ettim, tartışmacılıktan kurtulmak için, sonunda başardım sanıyorum:))
Sahici tartışmaya eyvAllah da "bilişsel-duygusal ergenlik" şart, kendi görüşünü evriltmeye açık olmayan birileriyle tartışmak sadece zaman kaybı.

Bunun için yararlı bulmadığım tartışmaları sürdürmemeyi tercih ediyorum sosyal medyada. Özellikle de ilahiyatla ve siyasetle ilgili tartışmalardan uzak duruyorum.

Ali Rıza Bayzan - Mistikalem.com

instagram: alirizabayzan

twitter: @arbayzan

facebook: Ali Rıza Bayzan