Yurt

TBMM 30. Döneminde Meclis Başkanlığına Numan Kurtulmuş'u seçti

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 321 oy alarak Meclisin 30. başkanı oldu.

TBMM 30. Döneminde Meclis Başkanlığına Numan Kurtulmuşu seçti

TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 160 , Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 43, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.

Üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu (301 milletvekili) sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM'nin 30. Başkanı oldu.

Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli yeni TBMM Başkanı seçilen Kurtulmuş'a başarılar diledi.

Kurtulmuş teşekkür konuşması yaptı

Cumhuriyetin ikinci asrının başladığını, ilk yüzyılda Türkiye'nin büyük merhalelerden geçtiğini, büyük kazanımlar elde ettiğini aktaran Kurtulmuş, "TBMM, devlet kuran bir Meclistir. Bütün cephelerde yenilmiş, neredeyse 20 yıl gibi kısa bir süre içerisinde koskoca bir cihan imparatorluğundan Anadolu kıtasına sıkışmış olan bu aziz millet, milli bağımsızlık ruhuyla ve gerçekten fevkalade ciddi bir şekilde inançları ve değerleriyle 'ya Allah' diyerek ayağa kalkmış ve Kurtuluş Savaşımızı başarıyla kazanmıştır. Bu savaşın milli mücadelesinin öncülerini, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnetle ve şükranla yad ediyoruz." diye konuştu.

İlk TBMM'den kalan iki temel değerden ilkinin, "tam bağımsız Türkiye hedefine kilitlenerek ileriye doğru yürümek", ikincisinin ise Türkiye'yi o savaşların yıkıntılarından bir an evvel kurtarmak ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak olduğunu dile getiren Numan Kurtulmuş, milletvekillerinin teveccühleriyle Meclis Başkanlığına seçildiğini anımsatarak, "Anayasa'nın bana vermiş olduğu tarafsızlık ilkeleri, prensipleri içerisinde Meclis Başkanlığı görevini bütün siyasi partilerle diyalog içerisinde sürdüreceğimin bir kere daha altını çizerek ifade etmek istiyorum." dedi.

Yorumlar