Yurt

Tarihi eser kaçaklığı ile baş edilemiyor

Çeşitli illerde sadece son 3 günde ele geçen yüzlerce sikke ve düzinelerce tarihi eser, kültürel miras yağmacılığının korkunç boyutları için ipucu vermeye yetiyor.

Tarihi eser kaçaklığı ile baş edilemiyor

Tokat'ın Niksar ilçesinde düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 3 kişi gözaltına alındı.

Bir ihbarı değerlendiren İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, ilçe merkezinde belirlenen adreslerde yaptıkları aramada 300 sikke, kurusıkı tabanca, havalı tüfek, av bıçağı ve 45 fişek ele geçirdi.

Tarihi eser olduğu değerlendirilen eserlerle ilgili Ş.S, Ş.H. ve S.G. gözaltına alındı.

Manisa'nın Kula ilçesinde otomobilde yapılan aramada tarihi eser niteliğinde 672 obje bulundu. 

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ile Kula İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, A.Y. ile oğlu A.Y'nin çeşitli dönemlere ait tarihi eserler bulundurduğu bilgisine ulaştı.

Şüphelilerin otomobilleri Kula ilçesinde durduruldu.

Araçtaki aramada 84 bronz ok ucu, farklı figürler bulunan 526 bronz ve gümüş ile 3 elektron sikke, 9 yüzük, bazı parçaları eksik ve kırık 43 metal obje ile birer bronz bileklik, aslan tasvirli bronz takı parçası, yılan başı şeklinde tasvir edilmiş taş obje, geometrik motifli ve birbirine yapıştırılmış bronz takı parçası, geometrik motifli bronz kemer tokası, bronz anahtar ile haç şeklinde küçük gümüş kolye ucu olmak üzere 672 parça obje ele geçirildi.

Baba ve oğlu gözaltına alındı.

***

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 18 obje ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı. 

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, M.A'nın elindeki tarihi eseri satmaya çalıştığı ihbarı üzerine çalışma başlattı.

Ekiplerce takibe alınan M.A, düzenlenen operasyonda evinde yakalandı. 

Ekiplerin yaptığı aramada, 3 bronz heykel, 5 yüzük, 3 sikke, mücevher yapımında kullanılan 7 değerli taş ile izinsiz kazıda kullanılan 1 dedektör, 2 metal arama çubukları ve 1 kürek ele geçirildi. 

Gözaltına alınan şüpheli ilçe jandarma komutanlığına götürüldü.

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, M.A'nın elindeki tarihi eseri satmaya çalıştığı ihbarı üzerine çalışma başlattı.

Ekiplerce takibe alınan M.A, düzenlenen operasyonda evinde yakalandı. 

Ekiplerin yaptığı aramada, 3 bronz heykel, 5 yüzük, 3 sikke, mücevher yapımında kullanılan 7 değerli taş ile izinsiz kazıda kullanılan 1 dedektör, 2 metal arama çubukları ve 1 kürek ele geçirildi. 

Gözaltına alınan şüpheli ilçe jandarma komutanlığına götürüldü.

Samsun ve Amasya'da düzenlenen tarihi eser operasyonunda 4 şüpheli gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Vezirköprü İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince tarihi eser kaçakçılığına yönelik çalışma yürütüldü.

Vezirköprü'deki Oruç Mahallesi'nde şüphelenilen bir araçta arama yapan ekipler, tarihi değeri olduğu değerlendirilen 103 sikke, yüzük, mühür, üzerinde kadın motifi işlemeli haç sembolü, kemer, çakı, bileklik, bilezik, kaşık ve tespih ele geçirdi. Araçta bulunan 3 zanlı ise gözaltına alındı.

Amasya'nın Suluova ilçesinde bulunan ev ve eklentilerinde yapılan aramada da 15 tarihi obje bulundu.

Gözaltına alınan 1 şüpheli, Vezirköprü Jandarma Komutanlığına götürüldü.

Kocaeli'de 35 parça tarihi eser ele geçirildi

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde düzenlenen operasyonda Roma ve Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 35 sikke ve mühür ele geçirildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, yapılan istihbarat çalışmaları neticesinde Eşme Mahallesi'nde bir kişinin elinde bulundurduğu tarihi eserleri satmaya çalıştığı bilgisi edinildi. 

Jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda, Roma ve Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 34 sikke ile 1 mühür ele geçirildi. Olayla ilgili bir şüpheli yakalandı.

Uşak'ta tarihi eser olduğu değerlendirilen 1422 sikke ele geçirildi

Uşak'ta bir otomobilde tarihi eser olduğu değerlendirilen 1422 sikke bulundu.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, S.A'nın kullandığı otomobili, Cumhuriyet Mahallesi'nde durdurdu.

Otomobilde yapılan aramada, Roma ve Helenistik dönemine ait olduğu değerlendirilen 1422 sikke, kolye, yüzük ve ok uçları ele geçirildi. 

Gözaltına alınan sürücü S.A, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 

Mardin'de çok sayıda tarihi eser ele geçirildi

Mardin'in Midyat ilçesinde düzenlenen operasyonda çok sayıda tarihi eser ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Midyat Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bir ev ve iş yerine gerçekleştirilen operasyonda arasında Roma, Bizans, Osmanlı ve Lidya'nın da yer aldığı çeşitli dönemlere ait el yazması kitap, 33 altın, gümüş ve bronz sikke, 10 yüzük, 23 küpe, 4 metal mühür, 2 kolye ucu, topraktan yapılmış pipo, insan figürlü bronz heykel başı ve taş ikonu ele geçirildi.

Mardin Müze Müdürlüğünce yapılan incelemede, ele geçirilenlerin tarihi eser niteliğinde olduğu belirlendi.

Yozgat'ta 665 parça tarihi eser gele geçirildi
 
Yozgat'ta bir otomobilde 665 parça tarihi eser bulundu.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Boğazlıyan ilçesinde bir otomobilde tarihi eser olduğu bilgisi üzerine operasyon düzenledi. 

Yapalak köyü çıkışında durdurulan otomobilde yapılan aramada, Osmanlı ve Roma dönemlerine ait olduğu değerlendirilen 240 sikke, tarihi eser niteliği taşıyan 372 taş para, çeşitli şekillerde 21 figür, 14 yüzük, 10 mermer heykel, 3 hayvan figürlü heykel, 2 kemer tokası, 2 haç ve ok ucu eser ele geçirildi, bir şüpheli gözaltına alındı.

Tarihi eserler, Yozgat Müze Müdürlüğüne teslim edilecek.

Yorumlar