Yurt

Mama fiyatları hayvanseverlerin belini büktü

Kedi mamaları ve köpek mamalarının fiyatları, bir yılda yüzde 100 arttı ve iki katına çıktı.

Mama fiyatları hayvanseverlerin belini büktü

Geçen yıl kilosu 15 TL olan yerli mama bu yıl 30 TL’ye, kilosu 50 TL olan ithal mama fiyatı bu yıl 100 TL’ye yükseldi. Sektör temsilcileri, mama fiyatları çok yükseldiği için birçok hayvanseverin sokak hayvanlarını beslemeyi bıraktığını dile getirdiler.

Döviz kuru nedeniyle hızla artan mama fiyatları, hayvanseverlerin alım gücünü düşürdü. Geçen yıldan bu yana kedi-köpek mama fiyatlarında fahiş artışlar yaşandı. Bu durum ise vatandaşların sosyal hayatlarının bir parçası olan evcil ve sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacını karşılamalarında zorluk yaşamalarına neden oldu. 

HAYDOST: MAMALARDAN ALINAN KDV’LER DÜŞÜRÜLMELİ

Mama fiyatlarının döviz kuruna paralel olarak arttığını söyleyen Hayvan Dostları Derneği (HAYDOST) Başkanı Ender Adadan, “Fiyat artışları, bazı mamaların ithal olmasından kaynaklanıyor. Yerli mamalarda ise ham maddenin bir kısmı ithal edildiği için fiyatlar artıyor. Dolayısıyla dolar yükselince ithal mama fiyatları da giderek artıyor. Fiyat artışlarının en önemli nedenlerinden biri fırsatçılık. Fırsatçılık nedeni ile yerli mamaların fiyatları da ithal mamalarla neredeyse aynı fiyatta. İnsanlar hangisi ucuzsa onu alıyor. Ben sokak hayvanları için ayrım yapamıyorum. Evimdeki kedim kısır olduğu için ona ithal mama alıyorum çünkü yerli mamalarda kısır kediler için mama yok. Bir arkadaşım fason üretim yapıyor. Ben de mamaları ondan alıyorum” dedi. Adadan, döviz kuru nedeniyle artan fiyatların yanı sıra Katma Değer Vergisi (KDV)’nin de yüksek olduğunu ve düşmesini istediklerini söyledi.

PETSHOP SAHİPLERİ: MAMA SATIŞLARI ÇOK DÜŞTÜ

İzmir Konak’ta faaliyet gösteren Petshop Sahibi Berkay Zontur ise “Geçen yıl uygun fiyatlı yerli mamanın kilosu ortalama 15 TL’yken, bu yıl yapılan zamlar ile kilosu 30 TL’ye çıktı. İthal mamada da fiyatlar geçen yıl 50 TL olurken, bu yıl fiyat 100 TL’ye kadar yükseldi. Yani mama fiyatlarında astronomik bir artış var. İthal mamalara yılda 2 kere zam yapılırken, yerli mamalara 5 defa zam yapıldı. Hatta yerli firmalardan biri 20 günde 3 kere zam yaptı. Hayvanseverler sokak kedilerini beslemek için ithal mamalardan daha ucuz olduğu için yerli mamayı tercih ediyorlar. Köpek mamaları ise geçen yıla göre daha az satılıyor. Bazı vatandaşlar evcil hayvanlarına mama yerine evde yaptıkları yemeklerden veriyorlar ama bu onlar için çok zararlı. Bizim yediğimiz yemekler hayvanların midesinde mantar yapıyor. Genel olarak mama satışları çok düştü. Mama fiyatları çok yükseldiği için birçok hayvansever sokak hayvanlarını beslemeyi bıraktı” ifadesine yer verdi.

Yorumlar