Yurt

Aşure malzemelerine zam yağmuru

Tıpkı Raman ayında olduğu gibi fırsatçılar Muharrem ayında da ihtiyaç duylan gıda malzemelerine zam yağdırmaya başladı.

Aşure malzemelerine zam yağmuru

Muharrem Ayı geleneği olarak Aşure yapım ve ikramları sürüyor. Ancak aşure malzemeleri bu zene cep yakıyor. Normal enflasyon rakamlarının da üstünde zamlı satılan aşure malzemeleri, fırsatçıların Ramazan ayından sonra Muharrem ayını da haksız kazanç fırsatı olarak görmeye başladığını gösteriyor.

Ortalama yüzde 30 fiyat artışı dikkat çekti

Kuru yemiş fiyatlarının yüksek olması aşurelik malzeme satışında beklenen hareketliliği önledi. Satıcılar, müşterilerinin eskisi gibi kiloyla değil, gram bazında daha az miktarlarda alım yaptıklarını dile getirdi.  

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Dinler, bu yıl aşure malzemelerinin fiyatının ürüne göre değişiklik gösterirken, ürün fiyatlarında ortalama yüzde 30 artış olduğunu söyledi. Dinler, “ Bu yüzde 100 artış gibi görünüyor ama aslında öyle bir artış yok. Enflasyon oranlarında zaten mevcut olan yüzde 20 artış ürünlere de yansıyor. Üzerine kuraklık ve ürün azlığı da eklendiğinde doğal olarak bu durum fiyatları da artıyor. Bundan sonra işimiz daha zor olacak” dedi. Dinler, pandemi nedeniyle eskisi kadar çok aşure yapılmasa da yine de kuru yemiş satışında bir hareketlilik olduğunu vurguladı.

Yorumlar