Yurt

Aidat zamları kira zamları ile yarışıyor

İstanbul'da ortalama kira bedeli 6 bin 360 liraya çıkarken, bina aidatlardaki artış oranı %51,98’e ulaşarak %39,33 seviyesinde gerçekleşen Haziran kira artış oranını geride bıraktı.

Aidat zamları kira zamları ile yarışıyor

İstanbul Planlama Ajansı’na göre İstanbul’daki kiralık evlerde ortalama kira bedeli 6 bin 360 liraya ulaşırken Haziran ayı kira artış oranı ise %39,33 olarak belirlendi.

Site, apartman ve tesis yönetimi yazılımı Senyonet’in Türkiye genelindeki 280 bin konuttan elde ettiği verilere göre ise aidatlardaki artış oranı %51,98’e ulaştı.

Senyonet’in analizine göre; Haziran 2021 ile Haziran 2022 tarihlerindeki ortalama aidat artış oranı %51,98 olarak gerçekleşti.

 Site ve apartman yönetim giderlerinin %70’ine yakınının, personel maliyetinden oluştuğunu söyleyen Senyonet CEO’su Mehmet Yıldızdoğan, “Yönetim giderlerinin büyük bölümünü oluşturan asgari ücrete yapılan zamla birlikte düşünüldüğünde aidatlardaki artışın %51,98’e ulaşarak kira artış oranını da geçmesi kaçınılmazdı. TÜİK verilerine göre Haziran 2022 itibariyle %73,50’ye ulaşan enflasyonla birlikte düşündüğümüzde diğer yönetim giderlerinde de oldukça büyük artışlar yaşandı. Her ne kadar aidat artışı, kira artış oranından fazla olsa da ne yazık ki söz konusu artışlar bile şu anki hali ile site ve apartman giderlerini karşılamaya yetmiyor.” dedi.

Yorumlar