Güncel

Museviler Hanuka Bayramını coşkuyla kutlandı

Duaların edildiği günde, bayramı simgeleyen mumlar yakıldı.

Museviler Hanuka Bayramını coşkuyla kutlandı

Hanuka, İbrani takvimine göre Kislev'in 25. günü başlayıp sekiz gün süren bir Musevi bayramı. Ayrıca "Işık Bayramı" ya da "Yeniden Adanma Bayramı" olarak da anılıyor. Hanukkah sözcüğü İbranice "adama, ithaf etmek" anlamlarına gelir.

İzmir'de yaşayan Museviler, "Hanuka Bayramı"nı kutladı.

14. yüzyılda İspanya'da yaşadıkları baskı sonrası göç ederek İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudileri, "Işık Bayramı" olarak da anılan "Hanuka Bayramı" kutlamasını yaptı.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki Sinyora Sinagogu'nda toplanan cemaat, Tevrat'tan okunan bölümleri dinledi ve yapılan duaya eşlik etti.

Duanın ardından etkinliğe katılanlar arasındaki bazı kişiler, bayramı simgeleyen mumları yaktı. Katılımcılara şarap ve koklamaları için elden ele dolaştırılan limon ikram edildi.

İzmir Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar, "Hanuka Bayramı"nın Yahudiler için çok önemli olduğunu belirtti.

Yüksek bir katılımla bayramı kutladıkları için mutlu olduklarını ifade eden Azar, "Burada yanan ışıklar ümidi, özgürlüğü, inanca karşı gelenlere karşı savaşı veya inançsızlığa karşı gelenlere savaşı, onun özgürlüğünü, ümidi sembolize eden bir bayramdır. Bana göre bu yalnızca Yahudilerin bayramı değildir, bütün dünyanın, bütün insanların bayramıdır. Hem ümidi hem de özgürlüğü ifade eden bir bayramdır. İzmir her zaman büyük bir tolerans şehridir, bütün azınlıklar burada huzur ve mutluluk içerisinde yaşamaktadırlar." diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da tüm katılımcıların "Hanuka Bayramı"nı tebrik ederek, her inançtaki kişilerin, birbirlerinin bayramını kutlayarak hayatı zenginleştirebileceklerini ifade etti.

Hatay'da Musevi cemaatinin dini bayramı 'Hanuka Bayramı' kutlandı.

Antakya'da bulunan Musevi Havrası'nda gerçekleştirilen programda konuşma yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan, ilelebet birlik ve beraberlik içinde yaşayabilmek için hoşgörünün önemli olduğunu söyledi.

Musevilerin yüz yıllardır bu topraklarda, diğer din kardeşleri ile hoşgörü içinde yaşadığını belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Yüzyıllardır bu topraklarda birlikte yaşayan, farklı renklerin oluştuğu insanlarız. Dinlerin geliş amacı da zaten insanların huzuru, mutluluğu ve insanın yaşamı için gönderilmiştir. Musevi kardeşlerimiz de yüzyıllardır bu topraklarda diğer din kardeşlerimizle birlikte huzur içinde, refah içinde yaşamışlardır. Bundan sonra da bu topraklarda yine birlikte yaşamaya devam edeceğiz."

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ise Hanuka Bayramının başladığı toprakların, bu topraklar olduğuna dikkati çekerek bayramın Hatay'da kutlanmasının büyük bir gurur ve mutluluk olduğunu dile getirdi.

Hatay Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu da dini bayramlarında kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti.

Programın sonunda katılımcılarca, bayramın bir geleneği olan mumlar yakıldı.

Şişli'de Hanuka kutlaması

Şişli Belediyesi, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ile birlikte Yahudi toplumunun “Işıklar” bayramı Hanuka’yı kutladı. İbrani takvimine göre Kislev ayının 25’inde başlayıp sekiz gün süren ve Tanrı’ya yeniden adanma bayramı  Hanuka, Nişantaşı Sanat Parkı’nda kutlandı. Yakılan her mumum aydınlığa, barışa ve sevgiye adanacağı geceye İzzet Bana yönetimindeki Nes Korosu ile Yahudi sanatçı Cenk Rofe de renk kattı.

Yorumlar