Güncel

Kalabalıkta facia yaşanırsa ne yapmalısınız?

Kalabalık katılımla gerçekleşen organizasyonlar öncesinde mutlaka önlemlerin alınmasını ve gerekli planlamaların yapılması gerekiyor. Etkinlik organizatörleri izdiham ihtimalini unutmamalı

Kalabalıkta facia yaşanırsa ne yapmalısınız?

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Cadılar Bayramı kutlamasında yaşanan ve 154 kişinin ölümüyle sonuçlanan izdihama dair yorum yapan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, olası faciların unutulmamsı gerektiğine dikkat çekti:  

Yetkililerin uyarıları dikkate alınmalı

Olası olumsuz gelişmeler esnasında insanlar yetkililer tarafından yapılan uyarılara panik yapmadan harfiyen uymalı, yönlendirilen noktalara ulaşmalı ve acil durum ekiplerine yardımcı olmalıdır. 

Güney Kore’deki üzücü olay benzer etkinliklere dikkat çekti. Bu tip organizasyonlarda insan sayısının kapasitenin çok üstüne çıkmasının facialara yol açabilecek sebeplerin başında geliyor.

Rtkinlik öncesi risk analizleri yapılmalı

Böylesi organizasyonlardan önce planlamanın iyi yapılmasının önemli. Etkinlik öncesi planlamanın iyi yapılması, kapasite kullanımı ve bu kapasiteye göre risk analizleri önem arz etmektedir. Alana sığabilecek sayının en az yüzde 10 altında planlama yapılması ve bu sayıda kişinin alınması, acil durum tedbirleri ile birlikte değerlendirilmelidir..

Tahliye yolları sürekli açık tutulmalı…

Olası bir tıkanma ya da ani bir kalp krizi gibi hastalık durumunda veya yaralanmada acil durum ekiplerinin ulaşımı dahil planlama genişletilmelidir. İnsanların tahliye edileceği kaçış yolları önceden planlanarak sürekli açık tutulmalıdır.

İstanbul Metroları ve Marmaray'da da izdiham riski var

İzdiham benzeri durumlar, büyük şehirlerde metro ve Marmaray’da bile söz konusu olabilecek haller. Trenlerin bir iki tanesinin yoğun zamanlarda gecikmesi ve insan kalabalığının artmasının önüne geçilmesi mümkün olmadığında, iyi de bir acil durum planlaması yapılmadığında istenmeyen durumların yaşanması söz konusu olabilir. Oluşan yoğunluk ve izdiham nedeniyle raylara düşebilecek olanlardan tutun, insanların birbirini ezebilecek noktaya varabilecek ölçüde vahim durumlar ile karşılaşılabilir. Turnikeler bu gibi zamanlar da kapatılarak istasyonlardaki kalabalık sınırlandırılmalıdır.

 

Yorumlar