Dünya

Zombi yangınların artmasından korkutuyor

Kuzey Kutup Dairesi'nde süren 'zombi yangınlar'ı inceleyen bilim insanları, zombi yangın sayısının neredeyse 40 kat arttığını fark etti.

Zombi yangınların artmasından korkutuyor

Kanada, Alaska ve Rusya gibi ülkelerde sık görülen zombi yangınlarının Kuzey Kutup Dairesi'ndeki toplam yanık alanının üçte birini oluşturduğu tespit edildi. Kış mevsiminde çıkan yangınlar olarak da bilinen zombi yangınları araştıran bilim insanlarıartan küresel sıcaklıklar nedeniyle gelecekte zombi yangınlarının daha da fazlaşacağından endişeli.

Çalışmaya katılan bilim insanları, 2002 ile 2018 yılları arasında toplanan Kuzey Kutbu'na likin uydu verileri inceledi. Yanan toplam alanın yaklaşık yüzde birinin zombi yangınlardan olduğu tespit edildi. Bu tür yangınların yıllar içinde arttığı ve 2019’ a yüzde 38'e kadar yükseldiği anlaşıldı.

2019 yılı Haziran ve Temmuz aylarında dünyanın dört bir yanındaki sıcaklıklar rekor düzeyde artması ile Kuzey Kutup dairesinde 100'den fazla orman yangını ortaya çıkmıştı. Sibirya, Alaska, Grönland ve Kanada'da milyonlarca hektarlık ormanı yok eden yangınlar, atmosfere 244 megatonkarbondioksit yaymıştı.

Kışı geçiren yangınlar, daha önce nadir görülen fenomen olarak rapor edilmişti. Ancak, çok sayıda büyük ve şiddetli yangının yaşandığı sıcak yazlardan sonra daha fazla kışlayan yangın sayısı olgunun boyutlarının daha büyük olduğunu gösterdi.

Zombi yangın nedir?

Orman yangınları söndürüldükten sonra yeninden başlayan yangınlara zombi yangınları deniyor. Orman yangınların yeninden alevlenmesini ifade eden zombi yangınları, kış mevsiminde çıkan orman yangınları olarak da tanımlanıyor.

Bir orman yangını söndürüldükten sonra yeniden alevlenmeye hazır bazı kor parçaları yer altında, turba ve metanla beslenerek yanmaya devam ediyor. Hatta bir kar tabakasının altında saklanarak tüm kış boyunca sıcaklığını koruyabiliyor. İlkbaharla birliktesıcaklık yükseldikçe, kar eridiğinde ve toprak kurudukça, orman yangınları yeniden alev alıp bir kez daha yayılabilir.

Hollanda'daki Vrije Universiteit Amsterdam'dan Rebecca C. Scholten, "Kar altındaki oksijen seviyelerinin düşük olması nedeniyle, kışı geçiren yangınlar yavaşça yanmaya devam eder, ancak ilkbaharda kar eridiğinde ve kuru koşullar geldiğinde yeniden alevlenir" diyor.

Yorumlar