Dünya

Paskalya Adasındaki yangın Moai'leri de yaktı

Paskalya Adasında çıkan ve bir hafta süren yangınlar, Ulusal Rapa Nui Parkı'nda 100 hektarlık alanı tahrip etti. Rapa Nui yerlilerinin Moai heykellerini yaptığı taş ocağına ulaşan alevler, Rano Raraku yanardağında da etkili oldu.

Paskalya Adasındaki yangın Moaileri de yaktı

Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, "Rano Raraku yanardağının taş ocağındaki yangın söndürüldü, ancak insanlığın kültürel mirasına onarılamaz bir zarar verdi." derken, b ölgenin zorluğundan dolayı itfaiye ekiplerinin hafta başında çıkan ve düne kadar süren yangınlara makinalarla müdahale edemediğini belirten Paskalya Adası Belediye Başkanı Pedro Edmunds Paoa , taşocağı yakınındaki yaklaşık 100 Moai heykelinin alev, duman ve sudan zarar gördüğünü açıkladı.

Yangınların, bölgede yaşayan hayvancılar tarafından kırsal alan açmak için kasıtlı olarak çıkarıldığı tahmin ediliyor.

Şili'ye 3 bin 500 kilometreden fazla uzaklıkta, Pasifik Okyanusu'nun ortasında bulunan 8 bin nüfuslu Paskalya Adası'nda Rapa Nui yerlilerinin yaptığı tahmin edilen en büyüğü 10 metre uzunluğunda ve 82 ton ağırlığında olmak üzere 1000'e yakın Moai insan yüzü heykeli yer alıyor.

Halkın başlıca geçim kaynağı olan turizme Kovid-19 salgını nedeniyle 2 yıl boyunca kapalı kalan ada, ağustos ayının başında yeniden ziyaretçilere açılmıştı.

Yorumlar