Dünya

Montreal Protokolü küresel ısınmayı 100 yılda 2,5 derece frenliyor

Ozon tabakasına zarar veren maddelerin yasaklanması için 1987'de imzalanan Montreal Protokolü, dolaylı olarak küresel ısınmanın engellenmesine kısmi katkı sağladı.

 Montreal Protokolü küresel ısınmayı 100 yılda 2,5 derece frenliyor

Son araştırmalara göre, tehlikeli morötesi (ultraviyole, UV) ışınları süzen ozon tabakasının korunmasına yönelik olarak imzalanan Montreal Protokolünün  uygulanması sayesinde dünya yüzeyindeki bitkiler zararlı UV ışınlarından korundu. Bu da bitkilerin karbon depolama kapasitelerinin düşmesini engelledi.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Protokol, 2100 yılına kadar ortalama hava sıcaklığında 2,5 derecelik bir artışı engellemiş oldu.

Ozon tabakasına zarar veren kloro-florokarbon gazları aynı zamanda dünyanın ısınmasına neden olan güçlü sera gazlarından. Bu gazların yasaklanması, araştırmada sözü geçen 2,5 derecenin 1,7'sinin önlenmesi anlamına geldi. Bunun yanında, ozon tabakasının alacağı hasar sonucunda zarar görecek bitkilerin kurtarılması da 0,8 derecelik bir sıcaklık artışının engellenmesi anlamına geldi.

Montreal Protokolü, ozon tabakasının incelmesinin güneşten çıkarak dünya yüzeyine ulaşacak UV ışını miktarını yükselteceği, bunun da insanlarda kanser riskini büyük oranda artıracağı yönündeki kanıtlara dayanılarak imzalandı.

Çalışmaya göre Montreal Protokolü imzalanmamış olsa, bu yüzyılın sonunda bitkilerin havadan toplayacağı karbondioksit miktarı %85 oranında azalıyor. Bu da dünyada bildiğimiz anlamda yaşamın ciddi şekilde tehlikeye girmesi anlamına geliyor. Ozon tabakasına zarar veren kloro-florokarbon gazları, Protokolün imzalanmasından önce buzdolaplarında soğutucu, spreylerde itici gaz olarak kullanılıyordu.
 
 
 
 
 

Yorumlar