Dünya

Kar Tatili gibi Sıcak Tatili de olabilir mi?

Artan küresel ısınma nedeniyle, işçiler ile öğrenciler için tıpkı sel ve kar tatili verilmesi gibi 'sıcaklık tatili' verilmesi talep ediliyor.

 Kar Tatili gibi Sıcak Tatili de olabilir mi?

Küresel Isınmadan en çok etkilenen ve şu günlerde bazı eyaletleri adeta sıcaktan kavrulan ABD'de sıcaklık tatilleri gündemde.

Sıcaklık tatilleri, sıcaklık ile nemin başa çıkılamayacak seviyeye ulaştığı günlerde işçiler ve öğrencilerin evde kalmasını sağlar. Sıcaklık tatili seçeneğinin bulunması, olağanüstü ısılara alışık olmayan bölgeler için özel önem taşıyor. Bölge okullarının da havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde acil iyileştirmeler yapması gerekebilir.

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki  Tufts Üniversitesi’nden Elena Naumova,  “Sıcaklık tatillerinin olması ve kimin çalışacağını, nasıl çalışacağımızı düşünmek bence çok mantıklıi İnşaat işçileri ve çiftçiler gibi dışarıda çalışan insanları da düşünmemiz gerekiyor. ‘İşe daha erken başlayabilir’ ve böylece durumu tamamen telafi edebilirler.” diyor. 

Naumova, çocuklar ve ailelerine aşırı sıcağın diğer iklim sorunlarıyla ne şekilde bağlantılı olduğunun öğretilmesini öneriyor:  “Aşırı ısı, hiçbir zaman öylece gelip gitmez. Fırtınalar, dolu, kuraklık ve orman yangınları gibi diğer olağanüstü olayların öncüsüdür. Peş peşe etkiler oluşturur ve toplum zaten ısı sebebiyle tükenmişse, (yaklaşan hava olaylarıyla) mücadele etmek çok daha zor olur.”

“Bu sadece tek bir insanın uygulayabileceği basit bir çözüm değil” diyor Naumova. “İnsanların bir araya gelip bir karar vermesi gerekiyor.” diyen Naumova sıcaklık tatilleri sunmanın olumlu ve olumsuz yanları olduğu da belirtiliyor ve "Birçok durum için tek çözüm sunulması, gelecekteki daha sıcak ve daha uzun ısı dalgalarının ele alınmasında doğru bir yöntem olmayabilir " uyarsında bulunuyor.

Vermont eyaletinin Burlington kentinde bulunan Vermont Üniversitesi’nde halk sağlığı ve sağlık politikası dekan yardımcısı ile tıp profesörü olan Jan Carney tüm işyerleri ve okul bölgelerine çözüm olarak sıcaklık tatili sunmanın etkisini sorguluyor: "Bunun bir adım ötesi, bir konumun ısıyla ilgili ihtiyaçlarına yönelik yaygın eğitim ve tavsiyelerin sunulması olabilir. Bu sayede, ısı dalgaları sırasında insanların güvenliği daha etkili şekilde sağlanabilir. Eğer o gün okul varsa, evlerde olmasa bile okullarda klima kullanılabiliri Ve bu durum bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Binaların daha yoğun olduğu ve kentsel ısı adası adı verilen yerlerde, söz konusu konumların çok daha sıcak olmasıyla birlikte bu etki daha da artarabilir. Hazırlık yapmak da dersliklerin kapatılması kadar önemli olabilir; özellikle de her hanenin klimaya erişimi bulunmadığı düşünüldüğünde. Yaklaşan ısı tehlikesi  konusunda bir uyarı gerekbilir. Isı gözlemlerine ve uyarılara/tavsiyelere ek olarak, bu konuyu daha da güçlendirmemiz gerekebilir. Suça, hava kirliliğine ve şiddetli hava olaylarına yönelik önemli uyarılarımız mevcut. Bu listeye aşırı ısıyı da eklememiz gerekiyor” diyor.

Metin Popular Science'in Angely Mercado imzalı "Tıpkı Kar Tatili Gibi Sıcaklık Tatili de mi Olmalı?" başlıklı haberinden özetlenmiştir: (Çeviren: Ozan Zaloğlu)

Yorumlar