Dünya

Elon Musk ve Jeff Bezos'un uzay kavgası

SpaceX ile NASA arasındaki anlaşmayı Blue Origin şirketi protesto ederken, Milyarder işadamları Elon Musk ve Jeff Bezos arasındaki ticari rekabet kavgası da kızıştı.

Elon Musk ve Jeff Bezosun uzay kavgası

Jeff Bezos ve Elon Musk'ın geçmişi 15 yıldır öncesine dayanan rekabeti yeniden kızıştı.

ABD Havacılık ve Uzay İdaresi NASA, insanlı Ay program nda kullanılacak kapsülün inşası için Elon Musk'ın şirketi SpaceX'i seçti. İki astronotu güvenli bir şekilde Ay yüzeyine indirecek aracın inşası için NASA'nın SpaceX'e 2,9 milyar dolar ödeyeceği belirtildi.

Amazon kurucusu Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin, Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi NASA’nın SpaceX ile yaptığı anlaşmaya itiraz etmek için ABD Hükümet Sorumluluk Bürosu'na protesto başvurusu yaptı. Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX, bu ayın başlarında NASA’nın Ay’a İnsanlı iniş programı kapsamında bir uzay aracı üretmek için 2,9 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Öte yandan, Musk protesto başvurusuna Twitter’da şaka yaparak cevap verdi.

Blue Origin CEO'su Bob Smith tarafından yapılan başvuruda NASA’nın sunulan SpaceX ile anlaşırken hatalı davrandığı, Lockheed Martin Corp., Northrop Grumman Corp. ve Draper'dan oluşan diğer teknoloji şirketlerinin prrojelerinin değerlendirme sürecinin de kusurlu olduğu ifade edildi.  Blue Origin,  NASA'nın kararına meydan okuyan bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: "NASA, İnsanlı İniş Sistemi programı için kusurlu bir satın alma gerçekleştirdi ve son dakikada kendi kalesine gol attı. Ajansın kararları rekabet fırsatlarını ortadan kaldırıyor, tedarik tabanını önemli ölçüde daraltıyor ve sadece geciktirmekle kalmıyor, aynı zamanda ABD'nın Ay’a  dönüşünü de tehlikeye atıyor."

 Musk sosyal medyadan tepki gösterdi

Bu habere sosyal medyadan tepki gösteren Musk'ın tweet'i ise sosyal medyada büyük yankı buldu.  Musk paylaşımında Blue Origin’in roketleriyle henüz başarılı bir yörünge uzay uçuşu gerçekleştiremediğini ima etti ve “Onu (yörüngeye) kaldıramıyorum lol” yazdı 

Diğer taraftan, Blue Origin, halihazırda NASA'nın yakın ortağı olan Space Exploration Technologies adlı şirkete bir proje sunmak için çalışıyor. Ancak, protesto başvurusu  hükümet sözleşmeleriyle ilgili şirketlerin mücadelesinde yeni bir cephe açtı.

Bununla brilikte NASA ve SpaceX konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı. Blue Origin, bu yılın başlarında New Shepherd roket sistemini “Mannequin Skywalker” olarak adlandırılan bir çarpışma testi ile başlattı, ancak Musk’ın SpaceX’ine kıyasla uzay yarışında genel olarak geride kaldı.

Son birkaç aydır Bezos ve Musk, dünyanın “en zengin insanı unvanı” için de mücadele ediyor. Amzon’un kurucusu 181 milyar dolarlık servetiyle şu anda 1. sırada yer alırken, Musk  yaklaşık 170 milyar dolarlık net serveti ile 2. sırada yer alıyor.

ntv.com.tr

Yorumlar