Dünya

Diş fırçası kabı 4 bin yıllık tarihi eser çıktı

İngiltere’de bit pazarından tarihi eserolduğunu bilmeden aldığını iddia eden adam yıllarca diş fırçası kabı olarak kullandı.

Diş fırçası kabı 4 bin yıllık tarihi eser çıktı

İngiltere’de  4000 yıllık çömleği yıllarca diş fırçası kabı olarak kullanan adam bir anda dünya gündemine oturdu.

Karl Martin isimli İngiliz 5 yıl önce bit pazarından tarihi eser olduğunu fark etmeden aldığını iddia ettiği çömlekle gündeme oturdu. Bir antilopun resmiyle süslenmiş pişmiş toprak kabı, yıllarca diş fırçası kabı olarak kullanan Karl Martin, bit pazarından  çömleğe 5 yıl önce sadece 5 dolara sahip olduğunu söyledi.

Kral Martin, geçtiğimiz yıl Kasım ayında tarihi eseri yaklaşık 100 dolara sattı. Hansons Açık Artırma Eski Eserler Müdürü James Brenchley’e göre, söz konusu kap, Bronz Çağ’da Güney Asya’nın kuzeybatı bölgelerinde gelişen İndus Vadisi Harappa uygarlığına ait. İndus, Antik Mısır ve Mezopotamya ile birlikte, Eski Dünya’daki üç önemli medeniyet beşiğinden biriydi.

Kabın bu tarihi geçmişinden habersiz olan Martin, bir anda dünya gündemine oturdu. Martin, tarihi eseri banyoda kullandığını belirterek “Diş macunumu ve diş fırçamı koydum, hatta üzerinde birkaç diş macunu izi bile var.” şeklinde konuştu.

Açık artırma şirketinde çalışan Martin, açık artırmaya çıkacak olan bazı çömleklerin, evinde kullandığı diş fırçası kabına benzediğini fark etti. Müdür Brenchley'in kabı incelemesi sonucunda, kabın Afganistan’dan geldiğini ve MÖ 1900’lere kadar uzanan gerçek bir eser olduğu doğrulandı.

Martin, “Bu da 4.000 yıllık demek oluyordu. İsa doğmadan 2.000 yıl öncesi. Bu gerçekten inanılmaz. Bu eserin bir bahçe satışına nasıl çıkabildiğini hiçbir zaman anlayamayacağım.” şeklinde konuştu.

Yorumlar