Dünya

Çin'de bir restoranda 100 milyon yıllık dinozor izi bulundu

Zemindeki kaya izlerinin doğal olmadığını fark eden Çinli müşterinin ihbarı üzerine olay yerine gelen bilim insanları, izlerin boyları 8 metreye ulaşan otobur dinazor türüne ait olduğunu ortaya çıkardılar.

Çinde bir restoranda 100 milyon yıllık dinozor izi bulundu

Çin'in Sichuan Eyaleti'nin Leshan kentindeki bir restoranda sergilenen kaya üzerindeki deliklerin aslında sauropod türü dinozorlara ait ayak izleri olduğu ortaya çıktı. Yıllardır müşterilerin doğal oluşum sandığı kayadaki çukurlar üzerinde geçtiğimiz hafta Cumartesi günü yapılan inceleme ilginç plaeolitik keşfi ortaya çıkardı. Hemen her yeri betonla kaplı bir kent olan Leshan'da yaklaşık 100 milyon yıllık izlerin özenle korunmuş olarak keşfedilmesi paleontogları şaşırttı.

Restoranın önceden tavuk çiftliği olarak kullanıldığı ve alanın büyük kısmının restoran inşaatı sırasında kazılarak düzleştirildiği belirtildi. Ancak restoranın sahibi doğal görünümü beğendiği için üzerinde çukurlar bulunan kayanın çimeto ile kaplanmasında izin vermedi ve o şekilde kalmasını istedi.

Yıllarca restoran zemininde kalan ve üzerine masa yerleştiren kayadaki izlerin doğal olmadığını ve ayak izleri olabileceğini fark eden bir müşteri ilgilere durumu haber verdi. Restoranda ayak izleri bulunduğuna dair ihbar alır almaz, olay yerine giden paleontolog Prof. Dr. Lida Xing'e ilk incemeleri sonrasında 3 boyutlu tarayıcılar kullanmaya karar verdi.

Yapılan taramaların incelenmesi sonucu ayak izlerinin, devasa boyutlara ulaşabilen otobur dinozor türü sauropodlara ait olduğu tespit edildi. Sauropodların boylarının 8 metreyi bulduğu tahmin ediliyor.

Yaklaşık 100 milyon yılık oldukları tahmin edilen ayak izleri çitle çevrilerek korumaya alındı.

Prof. Xing, Sauropodların Kretase döneminde yaşadığını, onlara ait ayak izlerinin bir zamanlar Sichuan'da dinozorların yaşadığının kanıtı olduğuna dikkar çekerek, "Milyonlarca yıllık ayak izlerinin bir restoranda keşfedilmesi ilginçti. Çünkü bu şehirde her yer binalarla kaplı ve doğal oluşumda geriye hemen hemen hiç iz kalmamış durumda. İhbar üzerine gittiğimde ayak izlerinin çok derin ve oldukça net olduğunu fark ettim, teknolojik taramalar da onların gerçekten ayak izi olduğunu kanıtladı. Bunu ilk fark edip, bize haber veren kişiyi de kutlamak gerekiyor. Bu halk arasında bilimsel ilginin önemini gölzer önüne seriyor" dedi.

Restoran sahipleri, insanların fosil çukurlara basmasını önlemek için çevrsini çitle çevirdi ve ayak izlerini korumak özel bir sunum inşa edilmesine karar verildi.

mistikalem.com

Yorumlar