Dünya

Avrupa'da sofraya giren ilk böcek: Sarı un kurdu

Sarı un kurdu larvası AB üyesi ülkelerde gıda ürünü kabul edilerek yenen ilk böcek oldu, 11 böcek daha sofraya girebilmek için sırada

Avrupada sofraya giren ilk böcek: Sarı un kurdu

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), Ocak ayında sarı un kurdu larvası yenilmesinin güvenli olduğu yönünde görüş bildirmiş ve larvalarının hem kurutulmuş şekilde bütün olarak hem de toz hâlde yenilebileceğini ya da başka gıdaların içinde kullanılabileceğini belirtmişti.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, kurutulmuş sarı un kurdu larvasını "inovatif gıda" olarak kabul edilmesi konusunda anlaştı.

Sarı un kurdu larvası hakkında varılan kararın önümüzdeki haftalarda resmen kabul edilmesi bekleniyor.  Böylece AB tarihinde ilk kez bir böcek, gıda ürünü olarak kabul edilecek.

Avrupa Komisyonu, geçmişte bazı üye ülkelerde böcek tüketiminin mümkün olduğunu ancak bunun AB düzenlemelerinde 2018 yılında yapılan ve tüm böcek tüketimlerini Brüksel'in onayına bağlayan güncellemeden önce olduğunu hatırlattı.

Kararı duyuran Avrupa Komisyonu'nun açıklamasında, "Böceklerin alternatif protein kaynağı olarak kullanımı yeni bir durum değil. Böcekler, dünyanın birçok bölgesinde düzenli olarak yeniyor. Sarı un kurdu larvası da bir gıda ürünü olarak kullanıldığında bu kapsamda değerlendirilmesi gerekir.

Avrupa Komisyonu, kabuklu deniz canlısı ya da toza karşı alerjisi olan kişilerde yaratabileceği etkiler konusunda ise dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

11 böcek daha sıra bekliyor. 

AB Komisyonu, 11 böceğin daha "inovatif gıda" kapsamına alınıp alınmaması konusunun AB bünyesindeki Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) tarafından değerlendirildiğini duyurdu.

Yorumlar