Dünya

Amerika'da 400 yıllık kalp şeklinde yüzük bulundu

ABD'nin Michigan eyaletindeki tarihi St. Joseph kalesinde Cizvitlere ait olduğu tahmin edilen bakır alaşımından imal edilmiş kalp şekilli bir yüzük bulundu.

Amerikada 400 yıllık kalp şeklinde yüzük bulundu

St. Joseph Kalesi 2022 arkeoloji kazılarında  bulunan yüzüğün Cizvitlere ait ve ticari amaçla üretilmiş olduğu ve kaleye 1700'lü yılların başında dışarıdan getirildiği tahmin ediliyor.

Yüzük büyük olasılıkla kaleye dışarıdan getirilmişti

St. Joseph Kalesi Arkeoloji Projesi'nin saha direktörü ve küratör yardımcısı Erika Hartley “St. Joseph kalesi,  1680'lerde Fransızlar tarafından inşa edildi ve 1780'lerden sonra da İngilizlerin eline geçti. Yüzük o zaman diliminde herhangi bir yılda, kale içinde kaybedilmiş olabilir. Büyük olasılıkla kalenin dışında imal edildi ve buraya dışarıdan getirildi" dedi. Erika Hartley, yüzüğün Niles Tarih Merkezi'ndeki St. Joseph Kalesi Müzesi'nde bir koleksiyon dahilinde sergileneceğni açıkladı. 

Muhtemelen ticari amaçlı ucuz bir takı tasarımıydı

St. Joseph Kalesi Arkeoloji Projesinde görevli Western Michigan Universitesi öüretim üyesi Kylie Krueger,  “Yeni Fransa'da, bu ikonografik “Cizvit” yüzükler ticari amaçlı üretilmiş olmalı ve muhtemelen ucuz bir takı tasarımıydı. Kalp motifi, dini ve/veya romantik duyguları cezbetmekyi amaçlıyor olmalı.  Genel olarak, "Cizvit" yüzükleri, Hem Fransız hem de İngiliz işgali sırasında kullanılmış gibi görünüyorlar, Fransız döneminde daha yoğun bir şekilde ”diye ekledi Kruege.

St. Joseph Kalesinin Tarihi

St. Joseph Kalesi, 1680'lerde Jean Claude Allouez'in misyonerlik amaçlı Saint-Joseph Görevi kapsamında, Kral XIV. Louis tarafından Cizvitlere verilen arazi üzerine kurulmuştur. Fransızlar, Michigan Gölü'nün güneyinden stratejik noktada 1691'de burayı bir ticaret merkezi olarak inşa ettiler.

Avrupa'da 756-1763 arasında yaşanan Yedi Yıl Savaşlarının Kuzey Amerika cephesinde yer alan kale savaştan galip çıkan İngiliz kuvvetleri tarafından ele geçirdi. Amerikan İç Savaşı (Amerikan Bağımsızlık Hareketi Savaşları)  sırasında  kale İngilizlerin müttefiklerine mühimmat, gıda ve ilaç tedariki için kullandı.

Amerika'nın Savaştan galip ayrılması üzerine 1795'te  imzalananJay Antlaşması'nın i sonra İngilizler geri çekilirken, kaleyi yakıp, yıktılar. 

St. Joseph Kalesi, 1998 yılında Western Michigan Üniversitesi tarafınfan gerçekleştirilen kazılarla yeniden ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

arkeolojikhaber

Yorumlar