Pîrî Reis Antik Akdeniz Haritaları Sergisi

Pîrî Reis Antik Akdeniz Haritaları Yağlı Boya, Çini, Minyatür ve İpek Mendil Sergisi FMV Galeri Işık’ta açıldı.

Pîrî Reis Antik Akdeniz Haritaları Sergisi
Feyziye Mektepleri Vakfı’na ait Galeri Işık; Pîrî Reis Antik Akdeniz Haritaları - Yağlı Boya, Çini, Minyatür ve İpek Mendil isimli önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türk denizcilik tarihi ve deniz haritacılığına dair eserlerin yer aldığı ve 30 Nisan’a kadar sürecek serginin yapımcısı ve küratörü aynı zamanda koleksiyoner olan Ali Rıza İşipek.
17
Pîrî Reis Antik Akdeniz Haritaları Sergisi
Ünlü Türk denizcisi, coğrafyacısı ve haritacısı olan Pîrî Reis, yorumladığı ve resmettiği haritalar ve özellikle de Kitab-ı Bahriye isimli eserleri ile dünya denizcilik tarihinin öncüleri arasında yer almaktadır. Dünyada, coğrafyanın ekonomik, sosyal ve kültürel etkilerini de birleştiren öncülerden biri olan Pîrî Reis, sadece Türk tarihine değil, aynı zamanda dünya denizcilik tarihine de damgasını vurmuştur. 500 yıl önce yorumladığı ve çizdiği coğrafi bölgelerdeki benzerlikler, Pîrî Reis’in evrensel gözlem becerisi ve bilimsel yönünü açık bir şekilde göstermektedir.
27
Pîrî Reis Antik Akdeniz Haritaları Sergisi
Pîrî Reis seyir sanatı ile ilgili modern çağ öncesi kaleme alınmış olan 1521 tarihli Kitab-ı Bahriye’nin yazarıdır. Kitap, Akdeniz’deki belli başlı, liman, körfez, ada, yarımada, boğaz ve barınaklar, aynı zamanda seyir ve astronomi ile ilgili teknikler ile her bir ülke ve şehir halkı hakkında ve kültürleri konusunda detaylı bilgileri içermektedir.
37