bilimsel

Vejetaryenlerin kanser riski daha düşük çıktı

177 bin 723 sağlıklı yetişkin üzerine yapılan araştırmaya göre; vejetaryenlerin et yiyenlere göre daha sağlıklı biyogöstergelere sahip olduğu keşfedildi.

Vejetaryenlerin kanser riski daha düşük çıktı

Araştırma çerçevesinde etsiz beslenmenin, yaşları 37 ila 73 olan yetişkinlerin kan ve idrarlarında hastalığa işaret eden biyogöstergelerin seviyelerini etkileyip etkilemediği incelendi.

177 bin 723 sağlıklı yetişkinle ilgili verilerin değerlendirildiği araştırmanın sonuçları, İngiltere'de Avrupa Obezite Kongresi'nde sunuldu.

Healthline sitesinin haberin göre, Carlos Celis-Morales liderliğindeki araştırma ekibi, vejetaryenlerde 13 biyogöstergenin daha düşük seviyelerde seyrettiğini tespit etti. Bunun, kardiyovasküler rahatsızlık ve kanser riskinin azaldığına işaret ettiği belirtildi.

Yaş, kilo, alkol ve sigara bulguları etkilemiyor

Son 5 yıldır beslenmelerinde büyük değişiklikler yapmadıklarını dile getiren kişilerin yaş, kilo, alkol ve sigara kullanımlarının bulguları etkilemediği kaydedildi.

Uzmanlar vejetaryenlerde total kolesterolün yanı sıra karaciğer fonksiyonlarıyla bağlantılı belli başlı göstergelerin düşük olduğunu da bildirdi.

Kırmızı et yerine balık önerisi

Celis-Morales, bulgulara rağmen kişilere etten tamamen vazgeçmelerinin önerilemeyeceğini vurgulayarak kırmızı et miktarının azaltılarak bunun yerine omega-3 zengini yağlı balıklar gibi sağlıklı seçeneklerin koyulabileceğini söyledi.

 
 

Yorumlar