bilimsel

Uyku düzeniniz ne zaman öleceğinizin göstergesi olabilir

Bilisel araştırmalara göre bazı insanların uyku düzenlerinin ölümleri ile arasında bağlantılı olduğuna dair ipuçları veriyor.

Uyku düzeniniz ne zaman öleceğinizin göstergesi olabilir

Artan uyku bölünmesinin ölümün en güçlü belirtilerinden olduğu savunuluyor. 

Yakın zamanda Digital Medicine akademik dergisinde yayımlanan makaleye göre, bireylerin çene ve bacak hareketi, nefes alma ve kalp atışı dahil uyku sırasındaki özelliklerini araştıran 12 bin çalışma değerlendirildi.

Stanford Üniversitesi'nden Emmanuel Mignot'nun da aralarında bulunduğu bilim insanları, bir kişinin "uyku yaşını" tahmin etmek ve ölümleen yakından bağlantılı uyku türlerini belirlemek için makine öğreniminden faydalanarak bir sistem geliştirdi.

Bilim insanları uyku yaşının bir kişinin sağlığıyla ilintili uyku kalitesine dayanan tahmini yaşı olduğunu söylüyor.

DAHA FAZLA OKU

Horlamaya "evlilik kurtaran" çözüm
Önceki araştırmalar uykunun birçok hastalıkta ilk bozulan şeylerden biri olduğunu belgeledi.

Parkinson hastaları örneğine atıfta bulunan bilim insanları, çoğu vakada hastaların diğer semptomlar ortaya çıkmadan yaklaşık 5 ila 10 yıl önce rüyalarını şiddetle dışa vurduklarını söyledi.

Bireylerin uykusunun farklı özelliklerini değerlendiren yeni çalışma, kişilerin geceleri sonradan hatırlamadan birkaç kez uyandıkları uyku bölünmesinin ölümün "en güçlü belirtisi" olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, bu tür bir uyku bozukluğunun, bir kişinin uyandığını fark ettiğini bildirdiği insomnia ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarından farklı olduğunu belirtiyor.

Ancak bilim insanları, uyku bölünmesinin ölüm riskiyle bağlantısının belirsiz olduğunu söylüyor.

Dr. Mignot yaptığı açıklamada, "Uyku bölünmesinin sağlığa neden bu kadar zararlı olduğunu belirlemek gelecekte üzerinde çalışmayı planladığımız bir şey" dedi.

ilim insanları araştırmada belirli bir yaşta ortalama uykunun nasıl göründüğünü belirledi.

Daha sonra araştırmacılar, 12 bin çalışmadaki bireylerin verilerinde bulunan örüntüleri değerlendirmek için bir makine öğrenimi sisteminden yararlandı ve bunu bireylerin uyku yaşlarını tahmin etmek için kullandı.

Kişilerin kronolojik yaşıyla uyku yaşı arasındaki farkı kullanan araştırmacılar, daha sonra daha yüksek uyku yaşının bir sağlık sorununun göstergesi olduğu varsayımına dayanarak ölüm ihtimalini tahmin etti.

Araştırmada bilim insanları, daha yüksek uyku yaşının çoğunlukla "artan uyku bölünmesine" yol açtığını ve bunun gelecekteki sağlığın göstergesi olduğunu öne sürdü.

Kaynak: https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Yorumlar