bilimsel

Sosyal izolasyon insanları aptallaştırıyor

Koronavirüs nedeniyle eve hapsedilmenin, ruh hali ve fiziksel sağlık üzerindeki etkileri bilimsel olarak araştırıldı. Elde edilen sonuçlar gelecek için endişe verici.

Sosyal izolasyon insanları aptallaştırıyor

Yapılan bilimsel araştırmanın sonucuna göre; insanlar, nispeten daha kısa süreli kısıtlamada bile algılama, problem çözme, karar verme, yeni görevler öğrenme, hafıza / hatırlama, zaman algısı kaybı, tahmini gibi bilişsel işlevlerimiz bozuluyor. Bilişsel işlemedeki düşüş, yaşa bağlı olarak artıyor. Yetişkinlerin yaş oranı artıkça karar verme eksiklikleri fazlalaşıyor.

Applied Cognitive Psychology (Uygulamalı Bilişsel Psikoloji) dergisinde yayınlanan İngiltere'deki Batı İskoçya Üniversitesi Eğitim ve Sosyal Bilimler Okulu'ndan Joanne Ingram ve El Greg Maciejewski ile Glasgow Caledonian Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Christopher J. Hand imzalı "Kovid19 karantinası sırasındaki sosyal izolasyon bilişsel işlevi bozar" başlıklı makaleye göre sosyal izolasyon insanları aptallaştırıyor.

Araştırmacılara göre; Koronavirüs (coronavirus) pandemiyle ilişkili uzun süreli kısıtlayıcı koşullar uygulanırken sosyal izolasyonun bilişsel işlev üzerindeki etkisinin dikkate alınması gerekiyor.

İskoçya'da gerçekleştirilen bilimsel araştırma sonucunda özellikle yaşlılar daha fazla bilişsel gerileme yaşıyor ve eve kapanma öncesi kontrollerine göre karar verme aşamasında oldukça riski davranıyorlar. 

65 yaş üzeri insanlarda çok ciddi ve kalıcı zararlar görülebilir

Uygulamanın yaşlı üzeri insanlara çok ciddi ve kalıcı zararlar vermesi söz konusu. Tek başına yaşayan yaşlılarda zaten demans (bunama) riskininin fazla olduğu biliniyordu. Anck sosyal izolasyon ile  yakın ilişkilerden ve güçlü sosyal ağlardan uzaklaşan, fiziksel aktivitenin kısıtlanan insanların bilişsel beceri azalmasıyla daha büyük ruhsal sıkıntılar yaşayabileceği görüldü.  Yaşam alanının daralması, Alzheimer riskini arttırıyor.

Koronavirüs pandemisinde kapanma koşulları uzadığı takdirde, uzun vadede çok ciddi sağlık sorunları kaçınılmaz görünüyor.

Sosyal izolasyonun bilişsel etkilerini araştıran çalışma; COVID-19 (Kovid 19)  nedeniyel kısıtlamaya maruz kalan genel popülasyonun temsili örneklemesiyle gerçekleştirildi. Katılımcıların sağlık komplikasyonlarını ve tek başına yaşama şartlarının göz önünde alındığı araştırmada, 13 hafta boyunca beş ayrı mekanda  dikkat, hafıza, karar verme, zaman tahmini ve öğrenme yetileri ölçüldü.

Karantina şartları hafifledikçe yaşlıların ruh hallerininin nispeten daha sağlıklı  hale geldiği ve sosyal temas arttıkça karar performanslarının arttığı dikkat çekti. 

COVID-19 kısıtlamaları ülkeden ülkeye farklılık gösterirke bazı ülkeler kendi içinde farklı zaman ve mekanlarda değişik şartlarda izolasyon uygulamaları gerçekleştirebiliyor.

Deneyin gerçekleştirildiği  İskoçya'da izolasyon en katı koşullarda, yalnızca sosyal açıdan gerekli işler için evden çıkma izniyle (yiyecek alışverişi ve günde bir kez tek başına egzersiz veya kendi ev halkından kişiyle egzersiz) için evden ayrılmaya izin veriyordu. Bir evden başka bir eve girmeye sadece acil durumlarda izin veriliyordu.

Yorumlar