bilimsel

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri açıklandı

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde, Profesör Pippa Norris, Jüri Özel Ödülüne layık görülürken, bu yıl 3 makaleleri ödül kazanan isimler, Ufuk Akçiğit, Sina Ateş, Mert Moral ve Paula D. Ganga oldu.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri açıklandı

Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine 17 yıldır düzenlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, sosyal bilimler alanında değer katan çalışmaları ödüllendirmeyi sürdürüyor. 2022 yılı konusu “Küreselleşmenin Geleceği: Devletin Dönüşü mü?” olarak belirlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü, Harvard Üniversitesi’nde 30 yıldır Paul McGuire Öğretim Üyesi olarak karşılaştırmalı politika dersi veren Prof. Dr. Pippa Norris’e verildi. Yönetim sistemleri, seçim güvenliği, demokrasi gibi konularda 50 kitabı bulunan ve Google Scholar’a göre siyaset bilimi alanında en çok atıf alan ikinci bilim insanı Profesör Norris, aynı zamanda Harvard ve Sydney Üniversiteleri iş birliğiyle hayata geçen Seçim Bütünlüğü Projesi’nde de direktörlük görevini üstleniyor. 

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, çevrim içi düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Sakıp Sabancı Ailesinin çok değerli katkılarıyla, Sabancı Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyetiyle verilen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, sosyal bilimler dalında uluslararası alanda verilen Türkiye’deki ilk ve tek ödül programı olmasıyla bizler için çok kıymetli” dedi. Güler Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda insanlığın ortak sorunu olan pandemiyle birlikte mücadele edebilmeyi konuşuyorduk. Bugünse devam eden bu küresel soruna uluslararası alanda yaşanan çatışma ortamı eklenmiş durumda. Sınırlarımızın biraz ötesinde yaşanan savaş hepimiz için kaygı verici. Tüm dünya için barış ve huzur ortamının tehdit altında olduğu bu dönemde sosyal bilimlerin yol göstericiliğine hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.”

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin, arkasına sosyal bilimlerin gücünü alarak, her yıl farklı bir konuda, bugünü anlama ve geleceğe ışık tutmada önemli bir iş başardığını vurgulayan Güler Sabancı; her geçen yıl başvuru aldığı ülke sayısını Amerika’dan Hindistan’a kadar geniş bir coğrafyada artıran programın güçlü bir uluslararası ödül programı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Güler Sabancı, “Bu yıl da aldığımız başvurulara Jamaika, Meksika, Kuzey Makedonya, Macaristan gibi farklı ülkelerden çalışmaların eklenmiş olması ödül programımızın kapsayıcılığını yansıtıyor. Bu senenin ödül konusu olan “Küreselleşmenin Geleceği: Devletin Dönüşü mü?” başlığının, bulunduğumuz koşullar göz önüne alındığında hepimiz için büyük önem taşıdığına şüphe yok” dedi.

SAKIP SABANCI ÖDÜLLERİ 2023 YILI ÖDÜL KONUSU: “TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN 100. YIL DÖNÜMÜ: TEORİ VE UYGULAMADA CUMHURİYETÇİLİK"

Sabancı Üniversitesi’nin sadece sosyal bilimler alanında değil; yönetim, mühendislik ve doğa bilimleri alanında da bilime ve araştırmacılara desteğini sürdüreceğini söyleyen Güler Sabancı, “Geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz Altunizade Dijital Kampüsümüz gibi eğitim alanındaki ilklere de devam edeceğiz. Üniversitemizin disiplinler arası duvarları kaldıran eğitim yapısı da ülkemizin başarılı girişimciler yetiştirmesine önemli katkı sunuyor. Birlikte yaratmak ve geliştirmek felsefemizi sadece bilimde değil; eğitimde, ekonomide, teknolojide ve daha birçok alanda yansıtabildiğimiz için mutluyuz” dedi. 

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin bugünü anlamlandırarak geleceğe ışık tutmaya çalıştığını hatırlatan Güler Sabancı, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi ülke olarak, önümüzdeki yıl Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde birlikte kurduğumuz ve geliştirdiğimiz Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Bundan hareketle Ödül Kurulumuz, önümüzdeki yılın konusunu “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl Dönümü: Teori ve Uygulamada Cumhuriyetçilik” olarak belirledi. Önümüzdeki yıl da ufuk açıcı çalışmaları ödüllendireceğimize inanıyorum. “

PIPPA NORRIS: “KÜRESELLEŞME, DİĞER KAVRAMLARLA KARIŞTIRILMAMALI”

2022 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Profesör Pippa Norris, çevrim içi ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Sosyal bilimlerde mükemmelliği teşvik ve takdir eden dünyanın önde gelen ödüllerinden biri olan Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri'ne katılmaktan onur ve mutluluk duyuyorum” dedi. 

Norris konuşmasında 2022 ödül konusundan hareketle “Küreselleşme, küresel ve karmaşık bir olgu. Batılılaşmayla veya Amerikanlaşma ile karıştırılmamalı. Küresel camiaya öncülük eden ülkelerin çoğu; Hollanda, Belçika gibi Avrupa’daki ülkeler veya örneğin Asya’da yer alan Singapur gibi ülkeler. Bu ülkeler, ABD örneğinde olduğu gibi dünya ekonomisiyle son derece entegre durumda. Türkiye şu anda 2021 KOF Küreselleşme Endeksinde 208 ülke arasında ortalamada 58. sırada yer alıyor” açıklamasında bulundu. 

“ULUSLARARASI İZOLASYON VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ ARASINDA KIRILMA NOKTASINDAYIZ”

Küreselleşmenin geldiği noktada yirmi birinci yüzyılın başlarında, eski milliyetçilik güçlerine doğru bir geri çekilme yaşandığını gösteren işaretler olup olmadığı sorusunun basit bir cevabı olmadığını belirten Pippa Norris şöyle konuştu: “Geçmiştekinden bile daha bağımlı ülkelerden oluşan bir dünyaya doğru gittiğimizi gösteren gelişmeler var. Bunlardan birincisi Covid pandemisi. Covid yapay sınırları veya harita üzerine çizilmiş çizgileri tanımıyor. İkincisi, uluslararası çatışmanın canlanmasına şahit oluyoruz. Hepimiz pek çok sebepten dolayı Avrupa kıtasında tekrar büyük bir savaş olmayacağını ümit etmiştik. Ama Ukrayna olayı tüm bunlara meydan okudu. Büyük bir nükleer güç olan Rusya’nın kendi liderinin kaprisiyle komşusu olan bir devleti tanklarla ve füzelerle işgal etmesi, hepimizim gördüğü o görüntüler, sivillerin yerle bir edilmiş evleri, büyük can kayıpları, harabeye dönen hastaneler, bombalanan tren istasyonları, can kaybı ve tahribat açısından 1945’ten beri Avrupa’da yaşanan en büyük anlaşmazlık olan bu durum Avrupa’nın rahat davrandığını gösteriyor. Son olarak, küreselleşmenin çıkış noktası olan düşünceye meydan okuyan bir konu da küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili sorunlar. Paris Anlaşması dünyaya bu soruna birleşik bir yanıt vermeye doğru bir adım attırdı. Almanya'daki seller, ABD’deki kasırgalar ve tayfunlar, Avustralya'daki orman yangınları ve seller bu durumun örnekleri. 21. yüzyılda işbirliği geçmiştekinden çok daha önemli hale geldi. Benim gönlümden geçen, bu mücadelede iş birliğinin galip gelmesi. Umarım küreselleşmenin etrafındaki sorunları daha iyi anlarız ve umarım Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri ile desteklenen çalışmalar bu sorunları anlamamızı daha da kolaylaştırır.” 

BAŞVURULARI ULUSLARARASI BAĞIMSIZ JÜRİ DEĞERLENDİRDİ

Sabancı Üniversitesi bünyesinde, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve İstanbul Politikalar Merkezi liderliğinde yürütülen ödül programında makalelerin değerlendirmesi, bağımsız ve uluslararası bir jüri tarafından gerçekleştiriliyor. Ödül programı kapsamında ekonomiden politikaya, tarihten psikolojiye, sosyal bilimlerin tüm alanlarından her yıl farklı bir tema belirleniyor. Uluslararası ödül programı bu yıl Amerika’dan Hindistan’a, Jamaika’dan Makedonya’ya 12 farklı ülkeden başvuru aldı.

Bu yılın ödül kazanan 3 makalesi

Ufuk Akçiğit (ABD - Chicago Üniversitesi) & Sina Ateş (ABD – Federal Reserve Board – Bu çalışmadaki görüşler, tamamen yazarların şahsî görüşlerini yansıtmaktadır ve hiçbir şekilde “Board of Governors of the Federal Reserve System” kurumunun resmî görüşü veya “Federal Reserve System” ile ilintili başka kişilerin görüşleri olarak yorumlanmamalıdır.-) 
Makale Adı: “Ekonomik Politika ve Küreselleşen Dünyada Hükümetin Rolü”

Mert Moral (Türkiye - Sabancı Üniversitesi) & Evgeny A. Sedashov (Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksek Okulu)
Makale Adı: “Seçim Talihinin Tersine Dönmesi: Popülizm ve Küreselleşme Çağında Anti-Elitist Tutumlar”

Paula D. Ganga (ABD -Columbia Üniversitesi)
Makale Adı: “Devleti Geri Getirmek. Popülizm, Ekonomik Milliyetçilik ve Avrupa'da Küreselleşmenin Araçsallaşması”

Makale ödüllerinin değerlendirme sürecinde Jüri Başkanlığını Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Oya Yeğen üstlenirken, jüri heyetinde Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Müftüler-Baç, Boston Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Prof. Dr. Houchang Chehabi, Kolombiya Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sheri Berman, City University of London Karşılaştırmalı Politikalar Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kutlay, Bocconi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kerim Can Kavaklı yer aldı.

Yorumlar