bilimsel

Kurtların insanlara bağlanabileceği tespit edildi

Ecology and Evolution bülteninde yayımlanan araştırmaya göre kurtlar, bakıcılıklarını yapan insanlara karşı bağlılık sergileyebiliyor.

Kurtların insanlara bağlanabileceği tespit edildi

Stockholm Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, köpekgillerdeki bağlanma davranışlarını ölçmek için özel olarak tasarlanan bir davranış deneyinde 10 kurt ve 12 köpeği test etmişler.

Bu test sırasında 23 haftalık kurtlar, aşina oldukları birisi ile bir yabancıyı tıpkı köpekler kadar iyi ayırt etmiş ve aşina oldukları kişiye daha fazla yaklaşmak isteyerek bu kişiye karyı yakın davranışlar sergilemişler.

Ek olarak kurtların tanıdıkları kişinin civarda bulunması, kurtlar için stresli bir durumda rahatlatıcı etki meydana getirerek sosyal bir stres tamponu görevi görmüş. Bir hipoteze göre insanlar ile bağlılık kurmak için gereken kabiliyetlerin köpeklerde sadece evcilleşmeden sonra ortaya çıktığı söylenirken, araştırmada elde edilen bulgular bu hipotezin aksini gösteriyor ve sayıları giderek artan keşiflere yenisini ekliyor. İnsanların köpekleri en az 15.000 yıl önce kurtlardan evcilleştirdiği biliniyor.

Kaynak: Stockholm Üniversitesi / Çeviren: Ozan Zaloğlu - popsci.com.tr

Yorumlar