bilimsel

Koronavirüs sıcağı ve güneşi sevmiyor

Bilimsel araştırmaya göre; sıcak hava ve uzun süreli güneş ışığı Kovid-19'un yayılımını azaltıyor

Koronavirüs sıcağı ve güneşi sevmiyor

Sıcaklık azaldıkça Koronavirüs salgını artıyor

Ülkelerin coğrafi konumlarından dolayı değişkenlik gösteren sıcaklık, güneşlenme süresi ve nem oranı gibi faktörleri inceleyen uzmanlar, ekvator çizgisinden uzaklaşıldığında her 1 derecelik enlem artışında milyon kişi başına Kovid-19 (Covid 19) vakalarında yüzde 4,3'lük yükseliş tespit etti.

Sonuçları "Scientific Reports" dergisinde yayınlanan araştırmada, 117 ülkeye ait nem, sıcaklık ve güneşleme süresi bilgilerinin yanı sıra şehirleşme, Kovid-19 test yoğunluğu, yaşlı nüfus oranı ve sağlık harcamaları analiz edildi.

Aıcak iklim koşullarına sahip ülkeler daha şanslı

Bulgular, sıcak iklim koşullarına sahip ülkelerde, daha soğuk iklim koşullarına sahip olanlarla karşılaştırıldığında daha düşük oranda Kovid-19 vakasına rastlandığını gösterdi.

Elde edilen sonuçların, ısı ve güneş ışığının Koronavirüs (corornavirus) yayılım hızını azalttığı hipoteziyle tutarlı olduğuna işaret eden araştırmacılar, bulgularının yanlış yorumlanmaması konusunda da uyardı.

Bu sonuçlar yaz aylarında Koronavirüs ortadan kalkacak anlamına gelmiyor

Araştırma sonuçlarının hastalığın yaz aylarında ortadan kalkacağı veya ekvatoral bölgelerde görülmeyeceği anlamı taşımadığının altını çizen araştırma ekibi, yaz aylarının sağladığı yüksek sıcaklık ve daha yoğun ultraviyole ışımanın, Kovid-19'a karşı alınan halk sağlığı önlemlerine destek sağlayabileceğini belirtti.

Öte yandan, araştırmanın salgının başlangıcından Ocak 2021'e kadarki süreyi kapsadığına dikkati çeken araştırmacılar, Kovid-19'un yeni gelişen varyantlarında aynı sonuçların gözlenip gözlenmeyeceğinin henüz bilinmediğini bildirdi.

Yorumlar