bilimsel

Köreldiği varsayılan 10 insan organı

Bilimsel açıdan işlevi henüz tam olarak çözülememiş, insan vücudunun 10 organının evrim aşamasında körelmiş olduğu iddia ediliyor.

Köreldiği varsayılan 10 insan organı

Daha düne kadar İnsan vücudunda gereksiz sanılan organların başında apandist geliyordu. Aslında işlevi olmadığı ve körelmiş bir organ olduğu iddia edilen apandisitle ilgili son dönem araştırmaları onun bağışıklığın kara kutusu olduğunu ortaya çıkarmıştı. Örneğin 2010 Midwestern Üniversitesi'nin yaptığı analizler apandisitin bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakterilerin sığınağı olduğunu bu şekilde insan bedenini bazı enfeksiyonlardan koruduğunu ortaya çıkarmıştı.. 2012 yılında yapılan bir araştırmada ise, apandisti alınan insanların ishal, ateş, bulantı ve karın ağrısıyla gelişen hastalıklara karşı dört kat daha az dirençli olduğu ortaya çıkmıştı. 

Hiç bir işlevi olmadığı sanılan bir başka organ olan ayak serçe parmağının ise en azından refleksloji yönteminde yararlı olduğunu biliyoruz: Ayak serçe parmalarına yapılan masajla kulakların rahatlatıldığı bilinmektedir. 

Gerek insanlar aleminde, gerekse hayvanlar aleminde körelmiş organlar bulunduğu varsayımını savunan biliminsanlarına göre bu araştırmalar yeterli değil. Onlara göre evrimle gelişen insanoğlu'nun körelen 10 organı var.

İşte bu varsayıma göre körelmiş 10 insan organı ve apandist ile ayak serçe parmağı dışında işlevi henüz çözülemeyen organlar. Ve evrim biyologlarına göre kör organ olma nedenleri

1. Apandisit: Selüloz sindiriminden sorumlu bir organdır. İnsanlığın şu anki vücut sisteminde salgılanan selüloz miktarı oldukça az olduğu için apandis görevini yerine getirememekte. Bu durumla birlikte bazı insanlarda apandisit kaynaklı hastalıklar görülebiliyor. Bu tarz hastalıklara yakalanan insanların apandisleri direkt olarak alınır ve güncel araştırmalara göre apandisin vücutta bulunmamasının hiç bir eksisi yok.

2. Darwin'in Noktası: İnsanlar da dahil birçok memeli türde bulunan Darwin'in Noktası, hayvan türlerinde seslere odaklanma amacıyla kullanılıyor. Hayvanlarda bu kadar büyük bir işleve sahip olmasına karşın insan vücudunda hiç bir işlevi kalmış değil. Darwin'in Noktası, dünya nüfusunun %10,4'ünde bulunuyor.

3. Harici kulak kasları: Darwin'in Noktası gibi kulağımızda bulunan bir diğer işlevi çözülemeyen unsur ise harici kulak kasları. Kulak yapısında harici olarak bulunan bu kasların şu an yapabildiği tek şey kulaklarımızı hareket ettirmek. Memeli olan hayvanların bu kasları sesin yönünü anlamak için kullandıkları biliniyor.

4. 20'lik dişler (Üçüncü azı dişi):  Listedeki üçüncü organ azı dişlerimiz. Günümüzde herkeste bulunmasa da bu dişe sahip olan birçok insan çektirmek zorunda kalıyor. Bu dişin asıl kullanım amacıysa ot odaklı beslenmede selülozun sindirimine yardım etmek.

5. Kuyruk sokumu: Birkaç kaynamış omurun oluşturduğu kuyruk sokumunun, milyonlarca yıl önce kullanılan ve zamanla körelen kuyruklardan kalan bir kalıntı olduğu savunuluyor. Ama günümüzde bu organın hâlâ bazı kasları desteklediği de biliniyor.

6. Palmaris Longus kası: El bileğini diğer kaslarla birlikte bükmeye yarayan palmaris longus, primatların ağaçlara tutunarak yol katetmesine yardımcı bir kas. 

7. Plantaris kası: Ayaklarını elleri gibi kullanabilen hayvanlarda bulunan bu kas, günümüz insanlarının %10'unda bulunmuyor. 

8. Üçüncü göz kapağı: İnsanlar da dahil birçok memelide nadir olarak görülen bu göz kapağı, kuşlarda, sürügenlerde ve balıklarda bulunuyor. Günümüz insan formunda sadece kalıntısı bulunan bu yapının işlevine dair bilinen bir şey yok.

9. Beşinci ayak parmağı: Bilim insanlarının araştırmalarına göre hiç bir işlevi olmayan beşinci ayak parmakları yani serçe parmaklar, primatların ağaçlara tutunmalarına yardımcı oluyordu ve şu anki formuna göre daha uzundu. Fakat günümüz insan formunda hiç bir işlevi yok ve zamanla tamamen insan vücudunu terk edeceği iddia ediliyor..

10. Vücut kılları: Tüm insanların üşüdüklerinde, korktuklarında veya utandıklarında kılları dikleşmektedir. Birçoğumuzun anlam veremediği bu olayın başrolü vücut kıllarının asıl amacı vücudu tehlike anında daha iri göstermek ve sıcaklığı korumak. Günümüz insan formunda tüm işlevini yitirmiş olan vücut kıllarının ve dikleşme olayını kedi ve köpeklerde sıkça görebilirsiniz.

Listede yer almayan Efitiz Bezi, Bademcikler, erkeklerin meme ucu, parazanal sinüs,  Vomeronasal organ ve Timüs gibi organlarında köreldiği ya da körelme aşamasında olduğunu iddia edenler de var. Ancak bu organların işlevi bilindiği gibi, yokluğunda bazı hayati fonksiyonların hasar gördüğü de biliniyor. 

Yorumlar