bilimsel

Kırmızı lahana insanlığı zararlı mavi gıda boyalarından kurtarabilir

Birçok yiyecek ve içecekte bulunan zararlı mavi gıda boyalarının yerini kırmızı pancardan elde edilecek doğal mavi pigment alabilir.

Kırmızı lahana insanlığı zararlı mavi gıda boyalarından kurtarabilir

Mavi renk gıda boyasına doğal alternatif arayışı, bilim insanlarının lahanada keşfettiği yeni bir mavi pigment ile sona ermiş olabilir. Yeni keşfedilen doğal mavinin gıda boyası olarak kullanılması için yapılan ilk denemeler olumlu sonuç verdi. Yeni mavi pigment güvenilirlik testini de geçerse, özellikle gıda alanında doğal bir alternatif olacak.

Mavi renk pigmentler, bitkiler ve kayalar gibi doğal kaynaklarda nadiren bulunur. İçecekler, şekerler, ilaç tabletleri, kozmetikler ve giysiler dahil çoğu mavi ürün sentetik mavi boyalar kullanılarak oluşturulur. Sentetik boyalar genellikle petrokimyasallardan yapılır ve bu da insan sağlığı ve çevresel etkiler konusunda oldukça endişe vericidir.

Doğal mavi pigment ile doğal gıda boyası

Bilim insanları, onlarca yıldır gıda boyaları için doğal alternatifleri arıyor. Kaliforniya Üniversitesinden bir grup araştırmacı yeni bir çalışma yayımladı. Pamela Denish ve ekibi, kırmızı lahanada yapay gıda boyası Brilliant Blue FCF veya E133’e benzer bir mavi pigment bulduklarını açıkladı.

Bir tür antosiyanin molekülü olan doğal pigment, kırmızı lahanada sadece küçük miktarda bulunuyor. Araştırmacılar kırmızı lahanada bulunan baskın kırmızı renkli antosiyaninleri maviye çevirmek için bir enzimle işleyecek. Bu sayede daha çok miktarda mavi renk üretilecek. 

Mavi gıda boyaları  birçok yiyecek ve içecekte bulunuyor. Yeni keşifle birlikte zararlı gıda boyalarının yerini doğal mavi pigment alabilir.

Ekip, mavi dondurma, çörek kreması ve şekerli çikolatalar yapmak için yeni mavi türünü kullandı. Doğal mavi boyayla yapılan bu ürünler 30 gün boyunca çevre şartlarında saklanırken mavi rengini de korudu.

Her ne kadar doğal olsa da, bu boya gıdalarda kullanılmadan önce güvenlik açısından test edilecek. Çalışmanın yazarlarından Japonya’daki Nagoya Üniversitesinden Kumi Yoshida, yeni doğal mavi pigmentin sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Yoshida, uzun yıllardır kırmızı lahana tükettiğimiz için bu pigmentin sağlığımıza zararlı olmayacağını düşünüyor. Çünkü lahanayla birlikte zaten bu pigmenti de tüketiyoruz. Yoshida, doğal alternatifin güvenilir olduğunu belirterek, “Kırmızı lahana antosiyaninlerinin beslenmemiz üzerinde çok uzun bir geçmişi var.” dedi. 

Bilim insanları, kırmızı lahanada keşfettikleri mavi pigmentleri özel bileşenlerle çoğaltacak.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Mars Wrigley Küresel İnovasyon Merkezinden Rebecca Robbins ise, mavinin doğada bu kadar nadir olmasının nedenini kısaca açıkladı. Robbins, karmaşık moleküler yapıların mavi bir görünüm kazanmak için ışığın doğru dalga boylarını emmesi gerektiğini söyledi.

shiftdelete.net

 

Yorumlar