bilimsel

Kedilerin merak edilen 6 davranışının sebepleri

Kediler neden battaniyeyi yoğururlar? Neden dizüstü bilgisayarların veya klavyelerin üstüne yatarlar? Neden kuş gördüklerinde cıvıldarlar? Neden Mırıldarlar?

Kedilerin merak edilen 6 davranışının sebepleri

 Kedilerde çok sık rastlanan davranışları anlamanın hayvanseverlere yararlı olacağını söyleyen Kaliforniya Üniversitesi Davis’teki Veterinerlik Bölümü araştırmacısı Emma Grigg, kedilerin çok sık sergilediği 6 davranışın nedenini şöyle açıkladı:

Kediler neden battaniyeleri yoğururlar?

Kedilerin sıklıkla yaptığı bu hareket yavruyken edindiği bir alışkanlıktan ileri geliyor. Kediler annelerinden süt emerken bu hareketi yaparak sütün memeden daha rahat gelmesini sağlar. Sevdikleri bir kişinin ya da yatağın üstünde bu hareketi yapıyorlarsa o zaman kendilerini rahatlatmaya çalışıyorlar. Bu davranış, kedilerin böylece güvende ve konforlu hissettiklerini gösterdiklerini belirtti.

Kediler neden mırlarlar?

Kedilerin yalnızca mutluyken mırladıklarını düşünmek en sık karşılaşılan yanlış anlaşılmalardan biri Mırlamak genellikle memnuniyet göstergesi olabilirken, kedilerin yaralandıklarında ya da ölmeye yakınken de mırladıkları gözlemlendi.

Kediler neden ayakların etrafında dolanır, başını bacaklarınıza sürterler?

Kediniz ayaklarınızın etrafında dolanıyor, başını bacaklarınıza sürtüyorsa büyük ihtimal size karşı olan sevgisini gösteriyor. Kedilerin yanaklarında kokularını bırakıp işaretleme yapmak için bir salgı bezi bulunur. Böylelikle sizi de aslında bir anlamda kendi dünyalarının parçası haline getirirler. Yanında güvenli hissettikleri birine yakın durmaya çalışmalarının bir güven göstergesi. Türlerine göre kedilerin fiziksel temas ihtiyaçları değişir.

Kediler neden kuş gördüklerinde cıvıldarlar?

Avlarını izleyen kedilerin neden cıvıldama sesi çıkardığı tam olarak bilinmiyor. Fakat hayvan davranışları üzerinde çalışan bilim insanları, kedilerin bu sesi özellikle yakalayamayacaklarını fark ettikleri bir avı görünce heyecanlandıkları için çıkardığını düşünüyor.

Neden kedi nanesini (catnip) severler?

Kedi nanesi tadan kedilerin yüzde 50 ila 75’inin davranışları değişiyor. Kimisi rahatlayıp gevşerken kimisi de uyarılarak saldırganlaşabiliyor. Bilim insanları bunun kedi nanesi içinde bulunan nepatalakton adlı yağdan kaynaklandığını düşünüyor.

Kediler bunu kokladığında tıpkı bir ilaç almış gibi merkezi sinir sistemleri uyarılıyor. Bazı kedilerde bu madde öforik ya da halüsinojenik etkiler yaratabiliyor.

Neden eşyaların üstüne yatarlar?

Kediler bu davranışı genellikle dizüstü bilgisayarın verdiği sıcaklık hoşlarına gittiği için sergiliyor.

Kedilerin ayrıca bunu sahipleriyle ilişki kurmak için yapar. Bizim dikkatimizi çekmek istiyorlar. O anda bizimle birlikte olmak istiyorlar.  Kediler eşyalarımızın üzerine yatarak hem bizim gibi kokan şeylere daha yakın duruyor hem de aynı eşyaların üzerine kokularını bırakarak bunları kendi alanlarının içine katıyor.

Yorumlar