bilimsel

Kediler kutuları neden bu kadar çok seviyor?

Kutu merakları o kadar fazla ki kediler, hayali kutularda bile oturmayı çok seviyor.

Kediler kutuları neden bu kadar çok seviyor?

Kedilerin kutu sevgisinin, yabani içgüdülerinden kaynaklandığı öne sürülüyor. Hipoteze göre; evcilleşmelerinin üzerinen binlerce yıl geçşe de onlar tıpkı yırtıcı akrabaları gibi gizlenip, avlarını gözlemleyebilecekleri ve kendilerini güvende hissecekleri kapalı yerlerde bulunmaktan hoşlanıyor.

Hayvan sahiplerinin evlerindeki karton kutular, belki de bu nedenle kedilerin ilgi odağı olmayı başarıyor.

New York’taki Columbia Üniversitesi'nden Gabriella Smith, kutu merakının kedilerde yerleşik bir içgüdü olduğunu kanıtlamaya çalıştı. Smith’in liderlik ettiği ve yurttaşların da katkısıyla gerçekleştirilen araştırmada kedilerin, kare biçiminde yere çizilmiş şekilleri bile kutu gibi algıladığı ve içine oturmayı tercih ettiği anlaşıldı.

Hayvanseverler araştırmaya destek verdi

Araştırmanın sonuçları, Applied Animal Behaviour Science isimli akademik dergide yayımlandı. Her ne kadar deneyin kısıtlı örneklem grubuyla yapıldığını ve ileri araştırmalar gerektiği ortada olsa da yurttaş biliminden yararlanılan çalışmadan elde edilen bulgular, kedi zihninin gizemlerine yönelik daha büyük araştırmaların yolunu açması açısından önemli.

Independent Türkçe'nin derlediği habere göre, araştırmaya katkı koyan kedi sahiplerinden oturma odalarının zeminlerine farklı şekiller oluşturması istendi. İlk etapta katılımcılar, zeminde bantla tam bir kare çizdi. Diğerinde ise bilim insanı Gaetano Kanizsa'nın 1955'te gösterdiği bir optik yanılsamaya başvurdu.

Bu yanılsamada Pack-Man’i andıran 4 yuvarlak şekil, oyuk kısımları bir dikdörtgenin kenarlarını oluşturacak şekilde diziliyor ve beyin optik yanılsama sayesinde bunu kare olarak algılıyor. Bu nedenle katılımcılar ikinci etapta "Kanizsa karesi" ismi verilen hayali kareler oluşturdu.

Üçüncü etapta ise kontrol grubu görevi üstlenecek şekiller kullanıldı. Katılımcılar Kanizsa karesi hazırlarken kullandıkları yuvarlak şekillerin yerini değiştirmedi ama oyuk kısımları dışa gelecek şekilde ters çevirdi. Bu da söz konusu optik illüzyonun bozulmasına yol açıyordu.

Sonunda kedilerin hangi şekillerle daha çok ilgilendiği ve hangilerinin ortasına oturmayı tercih ettiği kameralarla kaydedildi. Hayvanların dış uyaranlardan etkilenmemesi için ev sahiplerinin, kedilerinin dikkatini dağıtabilecek her türlü hareketten kaçınması istendi.

Altı gün süren gözlemleri, başlangıçta kaydedilen 500 katılımcıdan yalnızca 30’u tamamlayabildi. Yine de sonuçlar çarpıcıydı.

Kediler, Kanizsa karelerine ve bantlarla oluşturulan dikdörtgenlere oturmayı seçiyordu. Kontrol görevi gören üçüncü şekilleri ise tercih etmiyordu.

“Bu, kedilerin hayali şekillere duyarlı olduğunu gösteriyor ve hayali bir kareye gerçek bir kutu gibi muamele ettiği hipotezimizi destekliyor.”

cumhuriyet

Yorumlar