bilimsel

Kahve Karaciğer Kanseri Riskini Azaltıyor

2-3 fincan kahve içmek karaciğer kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Kahve Karaciğer Kanseri Riskini Azaltıyor

Dünyanın en ünlü içeceklerinden kahve, odaklanmamızı artırdığı gibi pek çok konuda da sağlığa iyi geliyor. Avustralyalı bilim insanlarına göre ise günde en az iki fincan kahve tüketilseydi, yüz binlerce insan karaciğer kanserinden kurtulabilirdi. 

MedicalXpress’e göre, günde 2-3 fincan kahve içmek, kansere yakalanma riskini yüzde 38, kanserden ölme riskini ise yüzde 46 oranında azaltıyor. Günde 4 ve daha fazla fincan kahvede ise bu sayı sırasıyla yüzde 41 ve yüzde 71’e yükseliyor. 

700 binden fazla kişi kurtulabilirdi

2016’da 1 milyon 240 bin kişinin karaciğer kanseri yüzünden hayatını kaybettiğini duyuran bilim insanları, bu vakaları analiz ederek kahve tüketiminin bu hastalığa karşı ne gibi bir koruma sağladığını araştırdı. Yapılan araştırmaya göre bu insanlar günde 2 fincan kahve tüketseydi 452 bin 861 kişi hala yaşamaya devam edebilirdi. 4 fincanlık tüketimde ise 723 bin 287 kişi kanserden kurtulabilirdi. Sağlık kuruluşlarının insanları kahve tüketimine teşvik etmesi gerektiğini söyleyen bilim insanları, kanseri önleyecek ürünleri araştırmaya devam ediyor. 

Kahvenin zararı var mı?

Bilim insanları her ne kadar kahve içmeyi öneriyor olsa da fazla kahve içmenin zararları da bulunuyor. Özellikle kalp rahatsızlığı olanlara önerilmeyen kahve, kalp ritmini artırmasıyla biliniyor. Ayrıca tansiyonu da yükselten kahveyi çok fazla içmeden önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

 Webtekno.com

Yorumlar