bilimsel

İnsan türünün devamı için kaç kişi kurtulmalı?

Küresel felaketler olması halinde insan türünün devamı için gereken sayı hesapladı.

İnsan türünün devamı için kaç kişi kurtulmalı?

Araştırmcıların hesaplarına göre; farklı felaketler, hayatta kalan insan sayısının artabilmesi için farklı koşullar oluşturacak.

Portland Eyalet Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Dr. Cameron Smith, kıyamet senaryolarını Live Science‘a değerlendirdi. Smith, “Birkaç yüz nüfusla muhtemelen yüzyıllarca hayatta kalabilirsiniz. Bu türden pek çok küçük popülasyon, yüzyıllar ve belki de binlerce yıl hayatta kalmıştır.” dedi.

Smith, erken dönem insan uygarlıkları ve uzayın kolonileştirilmesi üzerine araştırma yapıyor. Küresel medeniyetin parçalanması durumunda özellikle büyükşehirlerin daha savunmasız olduğunu söyledi. Çünkü büyük şehirler neredeyse tüm yiyeceklerini ithal ediyor ve elektriğe büyük ölçüde bağımlı. Hayatta kalan popülasyonlar ise kaynak bulmak için büyük olasılıkla dağılacaktır.

Smith’e göre, erken Neolitik dönemde (son buzul çağının ardından yaklaşık 12 bin yıl önce) insanlar çiftçilik yapmaya başlamıştı. Bu insan popülasyonlarının nüfusu birkaç yüz kişiden bin kişiye kadar değişiyordu ve birçok küçük köy vardı. Smith, “Bunlar oldukça bağımsız popülasyonlardı. Ancak diğer köylerle de üreme ve evlilik bağlantılarına sahip olduklarından şüpheleniyorum. Kıyamet senaryosunda da aynı şeyin olacağını tahmin ediyorum.” dedi.

Smith, hayatta kalan birkaç yüz kişinin üremeyi sürdürmeye ihtiyacı olacağını söyledi. Yakın akrabalar arasındaki evlilikler, küçük nüfusların karşılaştığı büyük bir zorluk. Sağlıklı bireylerin doğması için karşı cinsten yeterli sayıda üreme çağındaki bireyler gerekli olacaktır.

Düşünce kuruluşu Global Catastrophic Risk Institute‘un yönetici direktörü Seth Baum, küresel felaketlerin meydana gelme riskine bakıyor.

Uzaya kaçış ve sığınak senaryoları 

Baum, örneğin, nükleer savaş durumunda nükleer silahlara sahip ülkeler arasındaki ilişkileri iyileştirerek felaketi önlemekten yana. Ancak Baum, olası bir felakette insanları korumak için sığınak inşasını da araştırıyor. Dünya üzerinde bir yerde özel bir felaket sığınağını inşa etmeyi planlıyorlar.

Araştırmacılar, olası bir kıyamet senaryosunda uzaya kaçmayı da değerlendirdi. İnsanlar bir uzay aracına binip kaçacak olursa uzayda hayatta kalmak için gereken asgari insan sayısı nedir? Strasbourg Üniversitesinden astrofizikçi Frédéric Marin uzay antropolojisi çalışıyor. Ekip, bu soruları yanıtladı.

Marin’in araştırması, sadece 98 kişilik bir mürettebatın yeterli olacağını ileri sürdü. Güneş’e en yakın yıldız Proxima Centauri’nin yörüngesindeki potansiyel yaşanabilir gezegen Proxima Centauri b kaçış için ideal aday. Mürettebat, 6,300 yıllık bir yolculuğa çıkacak.

“Proxima Centauri b ekibi, rastgele bir grup olmamalı” diyor araştırmacılar. Ekip, mürettebata genlerini aktarmaya hazır, birbirine yabancı 49 çiftten oluşmalı. Nüfus, yalnızca belirli koşullar altında genetik olarak çeşitli ve sağlıklı kalacaktır.

Marin ve ekibi, 500 kişilik daha büyük bir ekibin daha başarılı olacağını belirtti. Çünkü, genetik çeşitliliği muhafaza etme ihtimali daha yüksek.

Yorumlar