bilimsel

Çin'de 2 Yeni Dinozor Türü Keşfedildi

Çin'in Turfan - Hami havzasında bulunan üç dinozor fosilinden ikisinin boyları yaklaşık 20 metreye kadar ulaşan iki yeni tür dinozora ait olduğu açıklandı.

Çinde 2 Yeni Dinozor Türü Keşfedildi

Çin'de Turfan - Hami havzasında bulunan dinozor fosillerinden ikisi günümüzden yaklaşık 120 - 130 milyon yıl öncesinde yaşanan erken Kretase dönemine tarihlenirken; üçüncü fosilin 166 milyon yıl ile 66 milyon yıl önceki tarih aralığında yaşamış bir türe ait olduğu düşünülüyor.

Yeni türlere ait olan fosillerden ilkinin çok uzun boyunlu, uzun kuyruklu, büyük gövdeli ve küçük kafalı bir otobur olan yeni bir sauropoda türü olduğu açıklandı. Sauropodalar, şimdiye kadar keşfedilen en büyük üyesinin boyu 37 metreye kadar ulaşan bir dinozor türü ve bedenlerine oranla küçük kafaları ile dikkat çekiyorlar. Silutitan sinensis ismi verilen bu yeni türün boyunun ise yaklaşık olarak20 metre olduğu söyleniyor.

Diğer yeni dinozor türü ise Hamititan xinjiangensis olarak adlandırıldı. Bu türün boyunun ise yaklaşık 17 metre olduğu ifade edildi. Hamititan xinjiangenis'e dair en dikkat çekici bilgi ise bu türün daha çok Güney Amerika'da bulunan sauropodalarla benzer özellikler göstermesi. Güney Amerika'da görülen bir türe benzer yeni bir türün kalıntılarının Asya'da ortaya çıkmasının ne anlama geldiğinin anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

webtekno

Yorumlar