bilimsel

Bir köpek yılı artık yedi insan yılına eşit değil!

Köpeklerin olgunlaşma süreçlerinin 'bir köpek yılı, yedi insan yılına eşit' inancı sarsıldı, köpeklerin yaş ve yetişkinlik hesaplamaları hakkında yeni 'bilimsel' formül ortaya çıktı.

Bir köpek yılı artık yedi insan yılına eşit değil!

Veterinary Science dergisinde yayımlanan makaleye göre;  altı aylıkken ergenliğe giriyor, iki yaşına geldiklerinde ise 25 yaşındaki bir insana denk yetişkinliğe ulaşıyorlar. 7 yaşına gelen bir köpek ise artık "yaşlı" kategorisinde değerlendiriliyor.

Nottingham Üniversitesi'nden akademisyen olan Dr. Naomi Harvey, köpeklerin insanlardan yedi kat daha kısa yaşamalarının, yedi kat daha hızlı yaşlandıkları anlamına gelmediğinin altını çizerken, "Köpekler bizden daha hızlı olgunlaşıyor. Bir yaşındaki köpeklerin çoğu tam boylarına ulaşmış olur, bu yüzden kesinlikle yedi yaşındaki bir çocuğa eşdeğer değiller"ifadelerini kullanıyor.

Köpek ne zaman yetişkin sayılır?

Köpeğin ne zaman yavru, ne zaman yetişkin, ne zaman yaşlı kabul edilmesi gerektiğini belirlemeyi amaçlayan  araştırmaya göre bir yaşındaki bir köpek ergenliğini yeni bitirmiş bir genç iken, 12 ay sonra ise yetişkin  insan ile aynı olgunluğa erişiyor.

Köpekler, 12 yaş ve üzerinde geriatrik (yaşlılık dönemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileriyle ilgilenen bilim dalı) olarak kabul ediliyor.

Yaşlanmanın çeşitli davranışsal ve bilişsel özelliklerle de ilişkili olduğunu ortaya koyan çalışmada, köpeklerin beyninin 7 yaşına kadar gelişmeye devam etmesi ve bu noktadan sonra dikkatin azalmaya başlaması gösterilirken; 12 yaşındaki geriatrik köpekler ise vücut ağrıları yaşıyor ve bunama hastalarına benzer şekilde hafıza sorunları yaşayabiliyor.

Yine de Dr. Harvey, bu hesaplamaların tüm köpek cinsleri için geçerli olmadığının altını çiziyor. Zira köpeklerin ömürleri, cinslerine göre değişkenlik gösteriyor ve bazı köpeklerin ömürleri ne yazık ki bir başka cinsin yaşlılık dönemini göremeyecek kadar kısa olabiliyor.

Dr. Harvey, bazı köpek cinslerinin sağlıklarının diğer ırklara göre daha çabuk bozulsa da  beyin ve davranış gelişiminin tüm köpeklerde paralel bir gelişim gösterdiğini ifade ederken açıklamalarını, "Bazı köpeklerin  vücutları henüz gençken sağlık sorunlarından etkilenebilirken, kısa ömürlü ırkların kelimenin tam anlamıyla yaşlandığına dair hiçbir kanıt yok, çünküdavranışsal olarak diğer köpeklerle aynı yörüngeyi izliyor gibi görünüyorlar. Başka bir deyişle, kısa ömürlü köpek ırkları daha hızlı yaşlanmıyor, sadece daha genç ölüyorlar"sözleriyle tamamlıyor.

webtekno.com

Yorumlar