Uzay

Uzaylıların dünya ile kuantum iletişimi kurma ihtimali araştırıldı

Uzaydan Dünya’ya kuantum mesajları gönderilme ihtimali araştırıldı. Uzaydan Dünya’ya Kuantum Mesaj gelebilir

Uzaylıların dünya ile kuantum iletişimi kurma ihtimali araştırıldı

İnsanlık, tarihi boyunca Dünya dışı akıllı yaşam formu arayışlarına girdi veya olabileceğine dair hayaller kurdu. Henüz uzaylı yaşamına dair kanıt olmasa da, bir araştırma ekibi, uzaylıların potansiyel olarak uzayda kuantum fiziği aracılığıyla iletişim kurabileceğini gösteren matematiksel bir model oluşturdu.

Science Alert dergisinin haberine göre; araştırmadaki fikir, kuantum mekaniğinin, bilgi transferini doğal olarak normal sistemlerden daha hızlı ve daha güvenli hale getirebilmesine dayanıyor.

Kuantum ağları kurulmadan önce üstesinden gelinmesi gereken en büyük engellerden biri, bunların çok kırılgan ve parazite açık olması. Bir kuantum parçacığı çevresiyle etkileşime girerken kuantum özelliklerini kaybediyor. Fakat yapılan yeni bir çalışma sonrasında, bu tür ağların bilgiyi zarar görmeden uzayda taşıyabileceği hesaplandı.

Araştırmanın baş yazarı, Birleşik Krallık’taki Edinburgh Üniversitesi’nde çalışan teorik fizikçi Arjun Berera Science News’e verdiği demeçte şöyle dedi: “Kuantum durumunun genellikle çok hassas olduğunu düşünürsünüz. Parazit gibi herhangi bir dış etkileşim varsa durumu bir nevi yok olmuş sayarsınız.”

Berera ve meslektaşı, yine Edinburgh Üniversitesi’nden teorik fizikçi olan Jaime Calderón-Figueroa, potansiyel uyumsuzluğu (kuantum durumunun parçalanması) kontrol etmek için X-ışınlarının uzay boşluğu boyunca hareketi üzerine hesaplamalar yaptılar. Araştırmacılar, kuantum parçacıkları olarak foton kullanabilselerdi, bilgiyi en azından yüz binlerce ışık yılı boyunca ışınlanabileceklerini, hatta tüm Samanyolu Galaksisi’nden daha büyük bir mesafe boyunca yolculuk yapabileceklerini saptadılar.

Bunu yapabilmelerinin ardındaki nedeni de, uzaydaki madde yoğunluğunun Dünya’dakinden çok daha az olması ve ’daha temiz’ ortamda parazit ihtimalinin azalması olarak açıkladılar. Çalışmayı yapan ekip, kütleçekimsel kuvvetlerin bile bir kuantum iletişim ağını rotadan çıkarmak için yeterli olmayacağını söyledi:

“Fotonların aracılık ettiği kuantum iletişiminin, özellikle elektron kütlesinin altındaki X-ışını bölgesindeki fotonlar için, yıldızlararası mesafeler boyunca kurulabilmesi akla yatkın.”

Uzaylı yaşam formlarının birbirleriyle konuşmak veya bizimle iletişime geçmek için kuantum ağlarını kullanıyor olmaları, şu an için sadece bir olasılık. Fakat aynı zamanda bu çalışma, astronomlara izleyebilecekleri başka bir potansiyel yaşam işareti sunuyor.

Bilim insanları, bir kuantum sinyali ile mümkün olan “önemli miktarda bilgi aktarımının”, onu kozmostaki herhangi bir dünya dışı akıllı yaşam formu için çekici hale getireceğini söylüyor. Elbette bu kodu çözmek için söz konusu “uzaylıların” da işleyen bir kuantum bilgisayara da ihtiyacı var.

 

Yorumlar