Uzay

Jüpiter'in uydularındaki esrarengiz sıcaklık

Jüpiter’in 79 uydusu olmaları gerekenden daha sıcak, astronomlar dev gezegen Jüpiter ve uydularının birbirlerini ısıttığını tahmin ediyor.

Jüpiterin uydularındaki esrarengiz sıcaklık

Jüpiter, Güneş Sistemi içerisindeki en büyük gezegen. Devasa boyutuyla oluşturduğu  kütle çekimiyle diğer gezegenleri ve özellikle de Dünya’yı göktaşlarından koruyor.

Güneşe ortalama 778 milyon kilometre mesafedeki dev gezegenin etrafında irili ufaklı pek çok uydu bulunuyor.

Aradaki mesafeyi göz önüne aldığımızda Jüpiter’in uydularının olmaları gerekenden daha sıcak olduğu göze çarpıyor.

Jüpiter ve uyduları birbirlerini ısıtıyor

Şimdiye kadar Jüpiter’in uydularının ısınmasının nedeni olarak gezegenin yarattığı etki gösteriliyordu. Devasa kütleli gezegen, uydularını yörüngesinde hareket ettirerek ısınmalarını sağlıyor. Şimdiye kadar ısı farkının nedeni de bu etki olarak gösteriliyordu.

Son çalışmalarda ortaya çıkarılan yeni model ise uyduların birbirlerini ısıtabilme becerisine odaklandı. Araştırmacıların varsayımlarına göre bu gök cisimlerinin birbirleriyle olan etkileşimleri, gezegenin ürettiği ısıdan daha fazlasını üretebiliyor. 

Araştırmacılardan gezegen bilimci Hamish Hay, bu durumun aslında sürpriz olduğunu söyledi. Zira uydular gezegene kıyasla çok daha küçük ve bu kadar büyük bir dalgalanma etkisi yaratmaları beklenen bir şey değildi. Yeni araştırmanın astronomların, Jüpiter ve etrafındaki uydulardan oluşan sistemi daha iyi anlayabilmesi için önemli olduğu ifade ediliyor.

Gaz devi Jüpiter, yörüngesinde şu ana kadar tespit edilebilmiş en az 79 uyduya sahip. Bu uyduların en büyük dört tanesi de Io, Europa, Ganymede ve Callisto olarak biliniyor. Bilim insanlarına göre bu dört uydu, yüzeylerinin altında sıvı haldeki sudan oluşan okyanuslar oluşturabilecek kadar büyük yapılar. Io ise400’den fazla aktif volkan barındırabilecek kadar sıcak.

Araştırmacılara göre bir şeyler itilip çekildikçe ortaya çıkan dalgalanma etkisi, bu uyduların da donmuş kütleler olmalarının önündeki engel durumunda bulunuyor. Araştırmacılar bu çalışmaların üzerine giderek yeni keşfilerde bulunmayı amaçlıyor.

Emre Ömer Zehir - webtekno

Yorumlar