Uzay

Jüpiter yolundaki uzay aracı Lucy'nin kanadı arızalandı

6 Ekim'de uzaya fırlatılan uzay aracı Lucy'nin güneş panellerinden oluşan kanadında sorun yaşanıyor.

Jüpiter yolundaki uzay aracı Lucynin kanadı arızalandı

Jüpiter’in yörüngesinde gezinen Truva asteroitlerini inceleyecek Lucy'nin iki dev güneş panelinden biri açılmıyor, bir kordona dolanan panelin tamir edilip edilemeyeceği araştırılıyor. 

NASA, yaklaşık 1 milyar dolara mal olan uçuşta yaşanan sorunun uzay aracının 12 yıl sürecek yolculuğunun başladığı gün, havalanmasından kısa süre sonra ortaya çıktığını beliaçıkladı.rtildi.

Açıklamaya göre; Lucy'nin 7 metre çapındaki dairesel güneş panellerinden biri yalnızca yüzde 75 ila 95 arasında açılabiliyor. Kanadın yeniden açılma ihtimalinin kasım ortasından önce gerçekleşemeyeceği tahmin ediliyor..

Kanattaki sorunun yaklaşık 6 milyon kilometre uzaklıktaki Lucy'nin devam eden yolculuğunu etkilemediği vurgulanan açıklamada, bu nedenle bir sonraki adımı bulmak için acele edilmediği kaydedildi.

Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan 16 Ekim'de Atlas V roketiyle uzayın derinliklerine gönderilen Lucy'nin misyonunun "Güneş Sistemi’nin ortaya çıkışına dair önemli bilgiler toplamak" olduğu kaydedilmişti.

NASA'nın bu misyonu, adını ABD'li paleoantropologlar Donald Johanson ve Tom Gray'in 1974'te Etiyopya'nın kuzeydoğusundaki Afar bölgesinde bulduğu 3,2 milyon yıllık fosilden alıyor.

Yorumlar