Uzay

Gökyüzünde kaç galaksi ve kaç yıldız var?

Gökyüzünde 1000000000000000000000000 yani 1 septilyon yıldız olduğu tahmin ediliyor.

Gökyüzünde kaç galaksi ve kaç yıldız var?

Gökyüzüne bakan herkesin ömründe en az bir kez merak ettiği konudur bu. Özellikle çocuk yaşlarda olanlar büyüklerine mutlaka sorar: Gökyüzünde kaç yıldız var?

Evrendeki yıldızları saymak ile belki de bir kumsaldaki kumları saymaktan daha zordur. Ama saymak yöntemleri aynıdır. 

Kumsaldaki kumları saymak daha kolay

Yıldızları da kum tanelerini de tek tek saymak mümkün değildir. Ama teorik olarak; Kumsalın yüzey alanı, kum tabakasının ortalama kalınlığı ve kum tanelerinin ortalama hacmi hesaplanabilirse, kum tanelerinin sayısı hesaplanabilir.

Evrendeki yıldızların sayısı da benzer bir yöntemle tahmini olarak saptanabilir.  Ama yıldızları saymak daha zor...;

Evrendeki yıldızlar nasıl sayılabilir?

Çünkü evrenin şeklini ve boyurtlarını bilmiyoruz. Öte yandan uzaydaki yıldızların dağılımı da kumsaldaki kumların dağılımından çok farklı. Belli bir yorunluk ve kümelenmeden söz edemiyoruz yani yıldızlar için homojen dağılımdan söz edemeyiz.

Galaksiler yani Türkçe tabiri ile gökadalar yıldız yoğunluğunun çoğaldığı bölgelerdir. Gökadalardaki yıldız sayısı da birbirinden çok farklı. Bu yüzden gökbilimciler, evrendeki yıldız sayısını hesaplayabilmek için galaksilerdeki ortalama yıldız sayısını kullanırlar... Tabi önce gökyüzünde tahmini kaç galaksi olduğunu hesaplamak gereklidir.

Evrende kaç Gökada var?

Uzaydaki gökada yoğunluğunun her yerde aynı olduğu varsayıldığında, evrendeki gökada sayısı tahmini olarak en az iki yüz milyar olarak hesaplandı.

Gökadalardaki ortalama yıldız sayısını belirleyebilmek içinse; gökadanın kütlesinin yıldızlardan oluşan kısmı ve ortalama bir yıldızın kütlesine eşdeğer kaç tane yıldız barındırabileceği hesaplandı.

Evrende kaç yıldız var?

Astronomların hesaplarına göre evrende yaklaşık 1011 (10 üzeri 11) - 1012 (10 üzeri 12) gökada var ve gökadalar da 1011 (10 üzeri 11) - 1012 (10 üzeri 12) yıldız içeriyor. Öyle ise evrendeki yıldız sayısı 1022 -1024 tane yıldız bulunabileceğini tahminediliyor.

Sonuç olarak; Uzayda yaklaşık olarak 1024 (10 üzeri 24) 1 septilyon sayıda yıldız olduğu tahmin ediliyor. 1 septilyon ne kadardır derseniz, kolay anlaşılması için 24 tane 10'u yanyana yazıp çarpmak kadardır deriz. Rakamsal olarak nasıl yazılır derseniz; 1'in sağ tarafına 24 tane sıfır yazmaktır.

Yorumlar