Uzay

Erboğa, Karanlık Enerji Kamerası ile görüntülendi

Dünya'ya en yakın ve uzayda görünen en parlak galaksi olan tuhaf şekilli Centaurus A gökadası Karanlık Enerji Kamerası kullanılarak görüntülendi.

Erboğa, Karanlık Enerji Kamerası ile görüntülendi

Çevresinde ipliksi parçacıkları andıran parıltılardan oluşmuş bir yay bulunan Erboğa gökadası (Centaurus / Kentaurus galaksisi) dünyadan görünen 88 takımyıldızdan biridir.

Galaksinin tuhaf görünümünün geçmişte başka bir galaksiyle çarpışarak, iç içe geçmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Galaksinin etrafında dönen bir bumerangı andıran ipliksi parçacıkları andıran parıltılar, çok miktarda gaz ve tozun yanı sıra, kırmızı hidrojen bulutları ve çok sayıda soluk mavi yıldızlardan oluşuyor. 

Dünyanın Güney yarımküresinden gözlemlenebilen 12 Milyon Işık yılı uzaklıktaki Erboğa gökadası, Güneş'e en yakın yıldız olan Proxima Centauri'yi de içinde barındırmaktadır. 

1826'daki keşfinden bu yana bilim adamları, birçok farklı türde teleskopla galaksiyi etraflıca incelediler ve çeşitli ilgi çekici özellikler ortaya çıkardılar.

Astronomlar, Şili'deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi'ndeki  (Cerro Tololo Inter-American Observatory) 4 metrelik Víctor M. Blanco Teleskopu üzerine monte edilen Karanlık Enerji Kamerası kullanılarak Erboğa A galaksisinin (Centaurus gökadası) çarpıcı bir görüntüsünü fotoğrafladılar. 

Haberdeki fotoğraf, Víctor M. Blanco 4 metrelik Teleskopu üzerine monte edilen 570 megapiksellik Karanlık Enerji Kamerasının (DECam) 10 megapiksellik bir alt bölümünü göstermektedir.

Dünyanın en yüksek performanslı, geniş alanlı CCD görüntüleyicilerinden biri olan DECam, Karanlık Enerji Araştırması için özel olarak tasarlandı ve 2013 ile 2019 yılları arasında Enerji Bakanlığı (DOE) ve Ulusal Bilim Vakfı (NSF) tarafından işletildi. DECam DOE tarafından finanse edildi ve DOE'nin Fermilab'ında inşa edildi ve test edildi. Şu anda Karanlık Enerji Kamerası, çok geniş bir bilim alanını kapsayan programlar için kullanılmaktadır.

Sarmal Gökada NGC 4603'ün yakın plan görüntüsüAstromide adı en fazla geçen yıldızlardan Centaur (Erboğa) Takımyıldızı'nda yer alan Sarmal Gökada NGC 4603, Hubble Uzay Teleskobu tarafından böyle görüntülendi.

 Centaurus (Kentaurus / Erboğa) adını Roma mitolojisindeki (Yunan Mitolojisinde Chiron olarak geçer)  yarı insan - yarı at olarak tasvir edilen mitolojik yaratıktan alıyor. Gökyüzündeki en parlak on yıldızından iki tanesi bu galakside yer almaktadır. Mitolojiye göre ölümsüz olduğu için yok edilemeyen Erboğa Zeus tarafından gökyüzüne gönderilerek cezalandırılmıştı..

mistikalem.com

Yorumlar