Uzay

Einstein'ın kara delikten yansıyan ışık öngörüsü ispatlandı

Kara deliğin etrafında bükülen fotonları gözlemleyen astronomlar, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın genel görelilik teorisini doğrulayan ışık yansımalarıyla karşılaştılar.

Einsteinın kara delikten yansıyan ışık öngörüsü ispatlandı

Gökbilimciler ilk kez bir kara deliğin etrafındaki ışık 'yankı' görüyorlar...

800 milyon ışıkyılı uzaklıktaki Zwicky 1 adlı sarmal galaksinin merkezinde yer alan, Güneş’ten yaklaşık 10 milyon kat daha büyük devasa kütleli bir kara delik çevresinde ışığın yansıdığı gözlemlendi.

Keşif, ünlü fizikçi Albert Einstein‘ın genel görelilik teorisinin doğru olduğunu gösteriyor. Einstein, 1916’da açıkladığı genel görelilik teorisine göre, bir kara deliğin kütle çekiminin etrafındaki ışığı bükebileceğini öngörmüştü.

Nature dergisinde 28 Temmuzda yayınlanan "Süper kütleli bir kara deliğin arkasından gelen ışık bükülmesi ve X-ışını yankıları" (Light bending and X-ray echoes from behind a supermassive black hole) başlıklı makaleye imza atan uluslararası bilim ekibi, keşfi Avrupa Uzay Ajansı’nın XMM-Newton ve NASA’nın NuSTAR uzay teleskoplarını kullanarak gerçekleştirdi. 

Ekip, kara delikten yayılan x-ışınlarının parlamalarını incelerken, daha sönük, daha küçük ve farklı renklerde ışık parlamalarına tanık oldu. Bunlar, kara deliğin arkasından sıçrayan parlak yansımalardı ve büyük olasılıkla da gaz kaynaklıydılar.

Stanford Üniversitesi astrofizikçisi Dan Wilkins‘e göre, bu gözlem evrenin nasıl oluştuğunu anlamak için bulmacanın önemli bir parçası.

Dan Wilkins bu konuda şöyle dedi: “Kara deliklere giren hiçbir ışık çıkmaz. Bu yüzden kozmik cismin arkasındaki hiçbir şeyi göremeyiz. Bunu görebilmemizin nedeni ise o cismin uzayı, ışığı ve kendi etrafındaki manyetik alanları bükmesi. Bu parlamaların rengi ve orijinal parlamadan sonraki gecikme süreleri bize bunların kara deliğin arkasındaki gazdan gelen yansımalar olduğunu gösteriyor.”

Yorumlar