Uzay

Bennu asteroidin yüzeyi sanılanın tersine yumuşak çıktı

NASA'nın Osiris-REX uzay aracının iniş yaptığı asteroidin yüzeyinin sert olması bekleniyordu ama uzay aracının plastik top havuzunu andıran yumuşak bir zeminle karşılaştığı anlaşıldı.

Bennu asteroidin yüzeyi sanılanın tersine yumuşak çıktı

NASA'nın uzaya gönderdiği Osiris-REX uzay aracı, 2020 yılında 20 bin kilometre uzaktaki Bennu isimli asteroidin yüzeyinden örnek toplayarak dünyaya göndermişti. Numuler Dünya'ya ulaştı ve analiz edildi.

NASA,, uzay aracı Osiris-Rex'in 2020’de Bennu asteroidine yaptığı ziyaret sırasında topladığı örneklerin incelendiğini açıkladı.

Arizona Üniversitesinde araştırmacı Dante Lauretta, asteroidin yüzeyinin sert olmasını beklediğini belirerek "Asteroidin yüzeyiyle ilgili tahminimizde tamamen yanıldık." ifadesini kullandı.

Uzmanlar, asteroidin dışının gevşekçe tutturulmuş birbirine hafifçe bağlı parçacıklardan oluştuğunu, "plastik top havuzuna adım atmış" gibi hissettiren bir yüzeye sahip olduğunu açıkladı.

Söz konusu tespitin gelecekteki asteroit görevlerini düzenlemek ve Dünya'yı asteroit çarpmalarından korumak için yöntemler geliştirmekte yararlı olabileceği ifade edildi.

Yorumlar