Uzay

Ay’da tuhaf bir madde bulunduğu açıklandı

Çin'e ait Chang’e 4 uzay aracının, Ay’ın karanlık yüzeyinde tuhaf bir madde bulduğu belirtildi ama nesnenin resmi paylaşılmadı.

Ay’da tuhaf bir madde bulunduğu açıklandı

3 Ocak 2019 tarihinde Ay’ın karanlık tarafına iniş yapan ve uydumuzun çok az bilinen bölgesinde araştırmalarına başlayan Çin'in Chang’e 4 uzay aracı, tuhaf bir keşfe imza attı.

Daha önce Ay’ın derinliklerinden geldiği düşünülen mineraller bulan uzay aracının bu seferki keşfi ise garip renkli ve jelimsi bir madde.

Bilindiği üzere Çin’in uzaya yolladığı Chang’e 4 uzay aracına bir de Yutu-2 adlı arazi aracı eşlik ediyor. Söz konusu maddeye rastlayan da Yutu-2 olmuş. 25 Temmuz’da keşfedilen madde, Çinli bilim insanlarının ilgisini o kadar çekmiş ki görev kapsamındaki keşif planları bu maddeyi incelemek için bir süre askıya alınmış.

Jelimsi maddenin bir kraterde bulunduğunu ifade eden bilim insanları, maddenin dokusu ve rengi sayesinde Ay yüzeyinde fark edilebildiğini belirtiyor. Çinli kaynaklarca ne olduğuna dair bir açıklama yapılmayan maddenin ise meteor çarpması sonucu yüzeyde kalmış erimiş cam kalıntıları olabileceği tahmin ediliyor. Maddeyle ilgili paylaşılan bir görsel ise maalesef henüz yok.

donanimhaber.net

Yorumlar