Uzay

Asteroid Avcısı TBT2 teleskobu dünyayı göktaşlarından koruyacak

Dünya’yı riskli asteroitlerden koruma çabaları sürerken ESO Test Yatağı Teleskopu 2 ile bu konuda önemli bir adım attı.

Asteroid Avcısı TBT2 teleskobu dünyayı göktaşlarından koruyacak

Avrupa Uzay Ajansı ( ESA), Dünya'ya yakın nesneleri tarama ve tanımlama çabalarının bir parçası olarak Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)'nun Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde 56 santimetrelik merceğe sahip Test Yatağı Teleskopu 2'yi (TBT2) faaliyete geçirdi.

Kuzey yarımküre ortak teleskopuyla birlikte çalışan TBT2, Dünya için risk oluşturabilecek asteroidleri yakın takibe alarak, ilgili birimlerin gerekli tedbirleri almasına yardımcı olacak.

Test Yatağı Teleskopu 2 gelecekte bu amaçla oluşturulacak teleskop ağı için oluşturulacakdonanım ve yazılımları test etmek amacıyla da kullanılacak. ESA'nın gökyüzünde hızlı hareket eden nesneleri araştırmak ve izlemek için geliştirmekte olduğu Flyeye Teleskop Ağı kurulması projesinin ilk adımı da bu şekilde atılmış oldu. Flyeye Projesi'nin hedefi (Uçangöz Projesi) gelecekte teleskop ağının tamamen robotik sistemle;, gözlemlerin gerçek zamanlı planlamasını gerçekleştirmesini, gün sonunda tespit edilen nesneler hakkındaki konumları ve diğer bilgileri raporlamasını hedefliyor. TBT projesi bu projedeki yazılım ve donanımın beklendiği gibi çalıştığını göstermek için tasarlandı. 

TBT2’nin kurulumu ve ilk gözlemi, ESO’nun La Silla Gözlemevi’nde  sıkı sağlık ve güvenlik koşulları altında gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl pek çok kuruluş COVID-19 salgını nedeniyle operasyonları geçici olarak durdururken, ESO gözlemevleri çalışanları, herkesin güvenliğini ve korunmasını sağlayan kısıtlamalar altında çalışmalarını aralıksız sürdürdüler. 

Şili'deki La Silla Gözlemevi'nin saha yöneticisi Ivo Saviane “Güneş Sistemindeki potansiyel olarak tehlikeli nesnelerin oluşturduğu riski hesaplayabilmek için önce bu nesnelerin sayımına ihtiyacımız var. TBT projesi bu yönde atılmış bir adım, ”dedi. 

Projenin lideri olan ESA'nın Optik Teknolojiler Bölüm Başkanı Clemens Heese. "Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasında bir işbirliği olan proje, Dünya'ya yakın nesneleri aynı teleskop sistemiyle tespit etmek ve takip etmek için gereken yetenekleri gösteren bir test yatağıdır" açıklamsında bulundu.

mistikalem.com

Yorumlar