Uzay

Apollo 10 astronotlarının duyduğu gizemli müzik aslın da neydi?

NASA'nın 1969 yılında gerçekleştirdiği Apollo 10 görevi sırasında astronotlar Thomas Stafford, John Young ve Eugene Cernan, kendilerini korkutan bir Uzay müziği duymuşlardı.

Apollo 10 astronotlarının duyduğu gizemli müzik aslın da neydi?

Apollo 10 astronotlarının, 1969 yılında Ay'ın karanlık tarafında duydukları tuhaf müzik aslında neydi? UFO meraklılarını üzecek olsa da, yaklaşık 50 yıl sonra yayınlanan bu sesin mantıklı bir açıklaması var.

Mayıs 1969’da Apollo 10, Ay yüzeyine ilk insan inişi için uygulamalı bir deneme göreve düzenledi. Görev, üç kişilik mürettebatın 10 saatten fazla Ay’ın yörüngesinde dönmesi ve bir ay iniş modülünün ayrılması ve yeniden birleştirilmesiyle başarılı oldu.

Astronotlar, Ay’ın uzak tarafında yalnızken, astronotlardan birinin “uzay müziği gibi geliyor” olarak tanımladığı bir ıslık sesi duyduklarını bildirdiler. Apollo 10’daki kameralar tarafından kaydedilen sesler, yaklaşık 50 yıl boyunca halka açıklanmadı.

Kayıtların transkriptlerine göre, Apollo 10 astronotları Thomas Stafford, John Young ve Eugene Cernan duydukları ürkütücü ses hakkında kendi aralarında konuştular:

Eugene Cernan: Vuuuuu!

 John Young: O ıslık sesini de duydun mu?

Eugene Cernan: Evet. Kulağa - bilirsin, uzay müziği gibi geliyor.

John Young: Ne olduğunu merak ediyorum.”

NASA, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay’ın yüzeyine inerken komuta modülünü tek başına uçuran Michael Collins de dahil olmak üzere Apollo 11 mürettebatını seslere dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Collins, Carrying the Fire: An Astronaut’s Journeys (Meşaleyi Taşımak: Bir Astronotun Yolculukları) adlı kitabında “Şu anda kulaklığımda garip bir ses var, ürkütücü bir vuu-vuu sesi var” diye yazıyor ve ekliyor: “Bu ses hakkında uyarılmış olmasaydım, (ses) beni çok korkuturdu.”

Bu ses, Ay modülünün (LM) ana modülden ayrılmasından sonra başladı ve modül Ay’a indiğinde sona erdi. Neyse ki, Collins, beklendiği gibi NASA'nın bir saat boyunca irtibatı kestiği sırada ortaya çıkan bu sesi duyduğu sırada sesin kaynağı zaten açıklanmıştı.

Collins, “Radyo teknisyenlerinin bunun için hazır bir açıklaması vardı” diye yazıyor ve devam ediyor: “Bu ses LM’nin ve Komuta Modülünün VHF telsizleri arasındaki parazitti.”

NASA, 2016 yılında video görüntülerini yayınladığında bu açıklamayı doğruladı.

Yorumlar