Uzay

10 Haziran'da bin yılın en uzun 5. Güneş Tutulması yaşanacak

10 Haziran 2021 Perşembe günü bu yılın ilk Güneş Tutulmasını gerçekleşecek, gökyüzünde ateş çemberi oluşturacak halkalı güneş tutulması normalden uzun sürecek.

10 Haziranda bin yılın en uzun 5. Güneş Tutulması yaşanacak

10 Haziran Halkalı Güneş Tutulması, uzunluğu açısından hayli dikkat çekici.

Okültizm Uzmanı Yazar Ferda Ercan Uyulan, 10 Haziran Halkalı Güneş Tutulması'nın bin yılın en uzun beşinci güneş tutulması olacağını belirtti. 

BİN YILIN EN KISA AY TUTULMASI

Ferda Ercan Uyulan; "26 Mayıs 2021 Süperay Tam Tutulması ve 10 Haziran Halkalı Güneş Tutulmaları neden nadir bir tutulma çiftidir" başlıklı köşe yazısında 26 Mayıs Süper Kanlı Ay Tutulmasının, geçtiğimiz 1000 yıllık süre içinde oluşan toplam 693 Ay tutulmasının en kısası olduğuna dikkat çekti ve  "26 Mayıs Süperay Tam Tutulması; Batı- Kuzey Amerika, Güney Amerika, Pasifik Okyanusu, Yeni Zelanda, Avustralya ve Güneydoğu Asya'dan görülebilecek. Bundan 4 saniye daha kısa olan diğer bir Ay tutulması, 345 yıl sonrasını; 25 Mayıs 2366 tarihini işaret ediyor." açıklamasını yaptı.

BİN YILIN EN UZUN BEŞİNCİ GÜNEŞ TUTULMASI 10 HAZİRANDA YAŞANACAK

Yazar Uyulan, tam tersine 10 Haziran'da gerçekleşecek Halkalı Güneş Tutulması'nun uzunluğu açısından dikkat çekici olduğunu belirtere, "Zira, kısmi fazlar dahil, aynı ''tutulma mevsimi''nde tam bir Ay tutulmasıyla eşleştirilen herhangi bir Tam veya Halkalı Güneş tutulması arasında, Dünya tarihinde uzunluk bakımından 5. sıraya yerleşecektir" ifadesini kullandı.

Güneş Tutulması ne kadar sürecek?

Halkalı Güneş Tutulmasında, tutulmanın başlangıcından halka oluşumuna kadar geçen süre yaklaşık 1 saat 15 dakika oluyor. Astronomik tahminlere göre bu süre 10 Haziranda 7 dakika kadar daha uzun sürecek.

Tam halka şeklindeki tutulma üç dakika 51 saniye sürecek. Tutulma 10 Haziran Perşembe günü Kanada'ya göre yerel saatle  5:49'da başlayacak. Güneş tutulmasının tamamı dünyadan  yine yerel saatle 4:12 ile 9:11 arasında yani 5 saat boyunca izlenebilecek..

10 Haziran Halkalı Güneş Tutulması Türkiye'den izlenemeyecek 

Yazarımız Ferda Ercan Uyulan yazısında konuyla ilgili şu astronomik bilgilere yer verdi:  "Genel olarak, hizalanma ne kadar iyi olursa, tutulmanın süresi o kadar uzun olur. 10 Haziran Güneş tutulması alışılmadık derecede uzundur. (126 çift tam tutulmanın 1.000 yıllık örneğindeki beşinci en uzun Güneş tutulması olacaktır) Haziran Yeni Ay'ı, 10 Haziran 2021 Perşembe günü, bu yılın ilk Güneş tutulmasını gerçekleştirmek için güneşin önünde olduğunda, Güneş diskini tamamen örtmek için oldukça uzakta kalacak ve bu nedenle bir ''halkalı'' ya da “ateş çemberi” tutulması gerçekleşecektir. Uzakdoğu, Sibirya, Kanada, Grönland, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın bir kısmı, farklı derecelerde Güneş tutulmasını izleyebilir. 

Yazarımız Ferda Ercan Uyulan'ın yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

mistikalem.com

Yorumlar