Bilim

Türkiye'de dinozor timsah fosili bulundu

Yaklaşık 60 yıl önce Karadeniz'de bulunarak, İTÜ'de muhafaza edilen tarih öncesi timsaha ait fosilin 125 milyon yıllık olduğu anlaşıldı.

Türkiyede dinozor timsah fosili bulundu

Journal of Systematic Palaeontology'nin (Sistematik Paleontoloji Dergisi) 2017 Aralık tarihli sayısında Türkiye'de bulunan ilk krokodilomorf (tarih öncesi timsahların atalarını teşkil eden sürüngen) fosil kalıntılarına dair hayli ilginç bir makale yayınlandı.

Makaleye göre Türkiye’de Mesozoyik Döneme ait ilk timsahımsı fosili 1960'lı yılların sonunda adı belirtilmeyen bir vatandaş tarafından bulunarak İTÜ'ye teslim edilmiş. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanları fosil parçalarının tam olarak hangi mevkiide bulunduğunu öğrenmeyi başaramadığı için fosilin diğer parçaları için arkeoloji kazısı söz konusu edilememiş.

Üç adet çene ve iki adet ekstremite (bir adet ön ayak ve bir adet arka ayak) kemik parçasından ibaret fosil kalıntıları üzerinde ilk incelemeyi 1970 yılında paleontolog Cazibe Sayar yapmış.

Fosilin 125 milyon yıllık olduğunun tespit edildiğini belirten makaleye göre Zonguldak'ın jeolojik çerçevesi, kesintili fakat kalıcı bir çökelti geçmişi göstermekte ve bu havzada bulunan fosil kalıntıları da sürüngenlerin evrimi konusunda önemli ipuçları verebilecek potansiyele sahip.

Makalede fosile Turcosuchus Okani adının verildiği belirtiliyor.  Fosili bulunan tarih öncesi yaratığa adı verilen kişi ise Amasya doğumlu ünlü yer bilimleri uzmanı Jeoloji Mühendisi Prof.Dr. Okan Tüysüz. Prof. Tüysüz şu anda İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapıyor.  Paleontolog Dr. Volkan Sarıgül bu ismin seçilmesinin hocasına saygı olduğunu ifade ediyor.

Paris'teki Sorbonne University'den Omurgalı Paleontologu Stéphane Jouve, Museum of Texas Tech University'den uzman paleontolog Volkan Sarıgül,  Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Evrimsel biyoloji araştırmacısı J.Sébastien Steyer ve Paris'teki Muséum National d'Histoire Naturelle  (Ulusal Doğa Tarihi müzesi) uzman paleontolog Şevket Şen imzası ile yayınlanan "The first crocodylomorph from the Mesozoic of Turkey (Barremian of Zonguldak) and the dispersal of the eusuchians during the Cretaceous" (Türkiye Mesozoyikinin ilk krokodilomorfu <Baremiyen çağda Zonguldak'ta bulunan> ve Kretase döneminde eusuchianların dağılımı) başlığını taşıyor.

KARADENİZ'İN TARİH ÖNCESİ TİMSAHI GELiKLİ

Makalede imzası bulunan uzman Paleontolog Dr. Volkan Sarıgül, İTÜ’nün fosil koleksiyonunda yer alan 125 milyon yaşındaki timsahımsı fosilin Zonguldak’ın Gelik bölgesinde bulunduğunu söyledi.

Halkın Sesi gazetesine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Volkan Sarıgül;  Zonguldak’ta keşfedilen ve günümüz timsahları ile uzaktan akrabalığı bulunan yeni bir timsahımsı fosilin Türkiye Paleontolojisine (Fosil bilimi) önemi bir katkı sağladığına dikkat çekerek; “Bu timsahımsı fosilin iskeleti maalesef bütün halde korunamamış. Geriye sadece üç adet çene parçası, bir adet ön ayak parçası ve bir adet arka ayak parçası fosilleşerek günümüze gelebilmiştir.  Fosilin kim tarafından keşfedildiği belli değil. Fakat Zonguldak’ın Gelik bölgesinde keşfedilmiş, 1960-70’lerde İTÜ’ye ulaştırılmış. Ancak konunun uzmanı bulunmadığı için tam tasnifi yapılmadan bir köşeye kaldırılmış. Ancak kısa süre önce dinozorlar ve benzeri fosiller üzerine Türkiye’de ilk uzman olarak ben ve Fransız Paleontologlardan oluşan ekip fosilin 125 milyon sene öncesine ait olduğunu belirlemiştir. Fosil hale hazırda İTÜ arşivlerinde yerini koruyor” dedi.

Zülfikar Emin - Arkeolojikhaber.com



Yorumlar