Teknoloji

Uçak kazalarına vahşi çözüm: Yumurta itlafı

Kuşların uçaklara zarar vermemesi için dronelar, kuş yuvalarını bulup yavru kuşların yumurtadan çıkmasını engelleyen bir yağ püskürtecek.

Uçak kazalarına vahşi çözüm: Yumurta itlafı

Hitron Technologies şirketiye anlaşan Amerika Birleşik Devletleri donanması, otonom droneların (insansız hava araçları) havaalanı yakınındaki kuş yuvalarını bulup, yumurtaları imha etmesini istiyor. Amaç, kuşların neden olduğu uçak kazalarına engel olmak.

Olayın vicdani yönü de tartışılıyor ama donanma mensupları maddi kayıpların büyüklünden dolayı,  bu tartışmalara kulaklarını kapamış durumda.

Katil dronelar, kuş yumurtalarına yağ püskürterek embriyoları öldürecek

New Scientist‘in haberine göre dronelar, kuş yuvalarını bulup kuşların yumurtadan çıkmasını engelleyen bir yağ püskürtecek. Amerika Birleşik Devletleri İnsan Derneği, yağlamayı yumurtaların kuşlara dönüşmesini durdurmak için insani bir yol olarak kabul ediyor. Yumurtalara yağ püskürtünce kuş embriyoları oksijenden yoksun kalır ve fiziksel tahrip olmadan ölür. Yetkililer, bunun zehirli olmayan gıda sınıfı bir yağ olduğunu söyledi.

Kuşların uçaklarla çarpışması dünyanın her yerinde havacılık açısından önemli tehlike. Federal Havacılık İdaresinin verilerine göre, 1988 ile 2019 yılları arasında dünya genelinde 292’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Bununla birlikte, 271’den fazla uçağın imha edilmesine de yol açtı.

Ekim 2019’da, ABD Donanmasının E-6B Mercury uçağının motorlarından birine bir kuş girdi. Bu olay en az 2 milyon dolar hasara neden oldu. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, hava meydanları etrafındaki kuş yaşamını yönetmek için her yıl yaklaşık 50 milyon dolar harcıyor. Artık, bu savaşa dronelar da katılacak.

Birleşik Krallık Kraliyet Kuşları Koruma Derneği ekoloji başkanı Graham White, konu hakkında   “Yumurtaların yağlanması yetişkin kuşlar için sağlık sorunlarına neden olabilir ve ayrıca yağlamanın dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Ayrıca bu yuvalara saldırmak, kuş ve makine arasında topyekûn savaşı tetikleme riski taşıyor. Yetişkin martılar büyük olasılıkla dronelara saldıracak. Kendilerini ve droneları riske atacaklardır.” dedi.

 

Yorumlar